Під час акції протесту в Мінську затримали понад дві сотні людей

Дата: 28 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Щонайменше 245 осіб затримали 27 березня на мітингу в Білорусі. Більшість затриманих — у столиці країни Мінську.

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.           

Повідомляється, що більшу частину затриманих уже відпустили. Проте Слідчий комітет Білорусі оголосив, що порушив кримінальну справу за статтею про грубе порушення порядку (стаття 342 КК) за заклики телеграм-каналів до участі у “несанкціонованих заходах” того дня.

27 березня, білоруська опозиція планувала проведення акції протесту, проти влади незаконно обраного президента Олександра Лукашенка

Опозиційні телеграм-канали закликали громадян вийти на мітинг. Як місце збору було вказано площу Бангалор у Мінську. Після такого анонсу туди були стягнуті спецтехніка і силовики. Після 14.00 в районі площі Бангалор, у дворах і на сусідніх вулицях почалися точкові затримання.

Білоруський правозахисний центр “Вясна” нарахував щонайменше 245 затриманих по всій країні. Більшість людей — мешканці Мінська. Крім того, затримання протестувальників пройшли в Новогрудку, Бресті, Могильові, Солігорську, Новополоцьку, Барановичах.

МВС Білорусі повідомило про затримання понад 100 людей. Водночас заявило, що жодного “несанкціонованого масового заходу” в Білорусі вони не виявили, а затримані “порушували громадський порядок”.

Нагадаємо, нещодавно Канада, США та 17 країн Європейського Союзу підтримали створення міжнародної платформи для документування порушень прав людини в Білорусі. Згодом і Верховного комісара ООН з прав людини уповноважили створити новий мандат, щоб збирати дані про порушення прав людини в країні.

Правозахисники раніше вже випустили три доповіді про масові тортури в Білорусі, які трапилися в перші дні протестів, у серпні минулого року, і про умови утримання та поводження із затриманими. Окремо розповіли й про те, як силовики поводились із затриманими жінками, багато з яких розповідали про погрози зґвалтуванням, приниження та побиття прямо в автозаках.

Фотографія обкладинки: TUT.BY

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter