Петиція про скасування нового переліку військово-облікових професій для жінок набрала понад 25 тисяч голосів

Дата: 28 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Петиція про скасування наказу Міністерства оборони, що містить новий перелік професій для військового обліку жінок, набрала вже понад 30 тисяч голосів, тоді як для її розгляду необхідні 25 тисяч.

Про це свідчать дані на сайті Офісу президента.

Станом на ранок 28 грудня петиція набрала вже понад 33 тисячі голосів. Звернення на сайті ОП зареєстровано 23 грудня, автор – Яна Рашевченко.

У петиції пропонується скасувати наказ Міноборони № 313 від 11 жовтня, що значно розширює перелік професій та спеціальностей, представниці яких підлягають військовому обліку, і користуватися переліком лише тих спеціальностей, що визначено ПКМУ № 711 від 14.10.1994.

“Начебто змінився лише перелік, але згідно нього майже всі жінки нашої держави повинні бути військовозобов’язаними. Це неподобство! Жодного суспільного обговорення. Жодних підготовчих заходів. Жодного перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації”, – емоційно зазначається у зверненні до президента.

Статус петиції на сайті – “очікує на розгляд”. Відповідно до закону, протягом трьох робочих днів після набрання потрібної кількості голосів Офіс президента має повідомити про початок розгляду петиції.

Президент України поки що не відреагував на петицію.

Як відомо, 17 грудня набрав чинності наказ Міноборони №313, що розширює перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних.

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей: від громадського харчування до видавництва та поліграфії. Зокрема, безліч популярних професій, як-от програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Водночас 24 грудня голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич (“Слуга народу”) повідомив, у Міноборони збираються переглянути перелік професій, представниці яких мають стати на військовий облік, “в бік зменшення та здорового глузду”. Адже там є професії, які дійсно не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням.

Начальник Київського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Валерій Куценко повідомив, що жінки можуть ставати на військовий облік протягом 2022 року. Після закінчення року тих, хто не вкладеться в цій термін, штрафуватимуть. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter