Жінок, які не стали на військовий облік, штрафуватимуть з 2023 року – Міноборони

Дата: 24 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Жінки, які за новим переліком підлягають взяттю на військовий облік і які не стануть на нього до кінця 2022 року, змушені будуть сплачувати штрафи до 1,5 тис. гривень.

Про це повідомив на брифінгу 23 грудня військовий комісар, начальник Київського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Валерій Куценко.

Джерело: ukrmilitary.com

Також штрафуватимуть підприємства, де працюють жінки, які мають стати на військовий облік.  Розмір штрафу складатиме від 850 гривень – для жінок і від 5 500 – для підприємств.

“Після 2022 року штраф для громадянина, який порушив правила військового обліку – від 850 до 1500 грн, для керівника підприємства, який це порушує – від 5 500 до 8 500 тис. грн”, – сказав Куценко.

Він зазначив, що це стосується лише жінок. Для чоловіків відповідна адміністративна відповідальність уже діє.

Куценко додав, алгоритм взяття на військовий облік жінок такий самий як для чоловіків. Жінка – майбутня військовозобов’язана має звернутися до територіального центру комплектування до кінця наступного року, написати заяву про те, що хоче стати на військовий облік, надати відповідні копії та оригінали документів: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про одруження, народження дітей, про закінчення навчального закладу, довідку з роботи, по якій спеціальності вона працює на даний час.

“Тоді начальником центру комплектування за місцем її реєстрації буде прийняте рішення, чи підлягає вона військовому обліку, чи ні. Якщо підлягає, вона буде направлена для проходження військово-лікарської комісії”, – підсумував Куценко.

Він також опублікував на своїй фейсбук-сторінці інфографіку з інструкцією, як стати на військовий облік.

 

Нагадаємо, 17 грудня набрав чинності наказ Міноборони №313, який розширює перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на  облік військовозобов’язаних.

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей – від громадського харчування до видавництва та поліграфії. Зокрема безліч популярних професій, як от: програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

На облік військовозобов’язаних братимуть жінок віком від 18 до 60 років, які мають відповідну спеціальність та “придатні для проходження військової служби за станом здоров’я та віком“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter