Перший відправлений на війну в межах мобілізації в Росії чоловік здався в полон

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Перший мобілізований російською владою в межах так званої “часткової мобілізації” чоловік добровільно склав зброю і здався в полон. 

Про це повідомили в Координаційному штабі з питання поводження з військовополоненими. 

Фото: Getty Images

Ім’я росіянина Михайло Куликов, йому 26 років і родом він з міста Орськ. На фронті чоловік опинився через п’ять днів після вручення повістки. 

За словами українських посадовців, росіянин, ще перебуваючи вдома, зателефонував на гарячу лінію проєкту “Хочу жити” та отримав інструкції, як правильно та безпечно здатися в полон.

“Сподіваємося, що його приклад наслідують тисячі російських окупантів, які не хочуть вмирати на війні проти України”, – кажуть у штабі. 

Україна гарантує російським військовим, які здадуться в полон, утримання згідно з нормами Женевських конвенцій: їм гарантовано триразове харчування, медична допомога та можливість зв’язуватися з родичами. 

Раніше спікер проєкту Віталій Матвієнко казав, що на гарячу лінію отримали понад 2 тисячі звернень від російських військових або їхніх родичів. Також у Координаційному штабі говорили, що не включатимуть до списків на обмін тих російських військовополонених, які відмовляються повертатись на батьківщину. Напередодні початку мобілізації у РФ за здавання у полон запровадили кримінальну відповідальність. 

Нагадаємо, що точна кількість військовополонених росіян нині не відома, однак на утримання одного Україна витрачає 3 тисячі гривень щомісячно, а живуть вони в одному таборі та понад пів сотні дільниць, що розташовані майже в кожному регіоні країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter