Перший від початку великої війни візит Лаврова до ЄС: маршрут міняли, бо Болгарія не пускала Марію Захарову

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Для того, щоб здійснити свою першу поїздку до ЄС від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, делегація міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова була змушена міняти маршрут, адже Болгарія відмовлялась пропускати речницю російського відомства Марію Захарову. Остання відома завдяки чималій кількості скандалів та недипломатичній поведінці. 

Про це у своєму телеграм-каналі розповіла сама Марія Захарова

Фото: Vyacheslav Prokofyev

Засідання Ради Міністрів ОБСЄ відбувається у столиці Північної Македонії Скоп’є. 

Напередодні зустрічі журналісти цікавились у європейських посадовців, чи не буде візит російського посадовця порушенням санкцій. На це офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що з обмежень бувають винятки, та наголосив, що якщо уряд Північної Македонії не буде проти візиту Лаврова, то це не буде порушенням санкцій. 

Північна Македонія та Болгарія не виступали проти візиту Лаврова, але дозвіл для очільника російського МЗС не поширюється на його команду, серед якої й скандальна речниця Захарова. Остання назвала проблеми з пересуванням “злобною тупістю русофобів”. 

Україна разом з колегами з Естонії, Латвії та Литви ігнорують зустріч ОБСЄ за участю Лаврова, адже вважають, що його місце “не за столом ОБСЄ, а під спеціальним трибуналом”. 

Нагадаємо, що російські дипломати послідовно виправдовують злочини, що вчиняє Росія на території України й в інших країнах. До прикладу, колишній постійний представник РФ у Радбезі ООН Віталій Чуркін у 2014-му спростовував інформацію про наявність російських військових у Криму, згодом неодноразово звинувачував Україну в розпалюванні війни на Донбасі, брехав про трагедію малайзійського боїнга MH-17, а також називав постановними кадри російських бомбардувань цивільних об’єктів, зокрема шкіл, у Сирії. 

Його наступник Василь Небензя також відомий низкою висловлювань, наприклад, щодо звірств росіян у Бучі. Так, він говорив, що тіл цивільних, які побачив світ після звільнення від окупації Київщини, не було під час перебування там російських військових. 

Чинний міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на 16-й день повномасштабного вторгнення Росії взагалі казав, що РФ не нападала на Україну. 

Українські посадовці вже нагадували російським дипломатам про долю міністра закордонних справ Німеччини у 1938–1945 роках Йоахіма фон Ріббентропа. Його стратили за підсумками Нюрнберзького процесу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter