Перший урок в українських школах цьогоріч буде присвячений вшануванню памʼяті загиблих захисників

Дата: 26 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки України рекомендує присвятити перший урок нового навчального року темі вшанування пам’яті захисників, які загинули, захищаючи Україну.

Про це йдеться в листі про організацію 2024–2025 навчального року, адресованому керівникам обласних адміністрацій.

Перший урок може бути названий “Vincit qui meminit” (з латини – “Перемагає той, хто пам’ятає”).

Для підготовки до проведення цього уроку вчителі можуть скористатися методичними рекомендаціями, які розробив Український інститут національної пам’яті до Дня пам’яті захисників України.

У цих матеріалах експерти радять розповісти школярам про 29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Учням також мають пояснити в доступній формі такі важливі теми, як:

  • день відновлення незалежності України;
  • початок російсько-української війни, зокрема бої за Іловайськ;
  • період повномасштабного вторгнення.

Учителям пропонують провести практичні заняття, які допоможуть дітям краще зрозуміти суть інформаційної війни та здобути навички інформаційної гігієни, зокрема пошук надійних джерел інформації.

Особливу увагу рекомендується приділити ролі українських військових, зокрема через спогади тих, хто брав участь у боях за Іловайськ.

Поки триває війна, ми не можемо знати точну кількість загиблих, назвати всіх поіменно або розповісти всі героїчні або трагічні історії. Проте впевнені, що українське суспільство докладе максимум зусиль, щоб загиблі герої залишилися в нашій пам’яті не абстрактним образом або цифрою, а отримали належну шану”, – йдеться в рекомендаціях.

Нагадаємо, що до демонстраційного варіанту російського єдиного державного іспиту з історії (російською відоме як ЕГЭ) на 2025 рік, що є аналогом українського ЗНО, додали питання про війну між Росією та Україною, а також про тимчасово окуповані території.

У завданні №4, де випускникам пропонують повʼязати географічні обʼєкти з історичними подіями та датами, згадується Херсон. Учень має відповісти, що це місто нібито ввійшло до складу РФ у 2020-х роках, хоча насправді Херсон перебуває під контролем України після деокупації у 2022 році.

У наступному завданні в списку історичних діячів поряд з російськими імператорами зʼявився Володимир Жога – командир батальйону “Спарта”, який був частиною незаконного збройного формування “ДНР” і загинув у березні 2022 року під час війни. Завдання полягає в тому, щоб співвіднести прізвища з історичними подіями, і в цьому разі правильна відповідь – “СВО” (“спеціальна військова операція”).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter