Першою людиною, що потрапила до національного санкційного списку Чехії, став російський патріарх Кирило

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Володимир Гундяєв, більш відомий як очільник Російської православної церкви патріарх Кирило, потрапив до національного санкційного списку в Чехії. 

Про це повідомили в чеському МЗС. 

Фото: Scanpix

Міністерство закордонних справ Чехії на початку поточного року зобов’язали вести список тих, щодо кого вводитимуть санкції в країні. Тамтешні парламентарі ухвалили відповідний закон “щодо обмежувальних заходів за певні серйозні діяння, що застосовуються в міжнародних відносинах”. 

Гундяєв став першою людиною, яка потрапила до санкційного списку. 

“Патріарх Кирило перебуває в списку санкцій тому, що не можна зловживати вірою для виправдання звірств, вчинених російськими солдатами в Україні”,прокоментував міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський

Укладачі переліку детально описали, чому внесли до нього Гундяєва, посилаючись на його проповіді. Так, очільник РПЦ опинився під обмеженнями, бо: 

  • вважає територію України частиною Росії з історичного та релігійного погляду, тому всіх, хто бореться проти єдності Росії та України, назвав “нечистою силою” (проповідь від 27 лютого 2022 року);
  • вважає, що українці перебувають під впливом “зіпсованої західної моралі”, а тому, за його логікою, агресія в Україні – це “боротьба метафізичних вимірів” за “духовне очищення України” та “спасіння людства” (проповідь від 6 березня 2022 року);
  • неодноразово благословляє російських військових і підтримує їхні дії, запевняючи, що вони йдуть у правильному напрямі (наприклад, проповіді 27 лютого 2022 року, 21 червня 2022 року або 25 вересня 2022 року);
  • висловив сподівання на продовження співпраці між Нацгвардією РФ і РПЦ (проповідь від 27 березня 2022 року); 
  • описує Путіна як важливого захисника християнства, а обрання його президентом вважає “чудом Божим”, тож отримав кілька російських державних нагород особисто від Путіна за останні роки, наприклад орден “За заслуги перед Вітчизною” першого ступеня (2016) або орден св. Андрія за визначні заслуги перед державою (2021).
  • благословив Путіна, який “мудро захищає справжній суверенітет країни”, і всіх інших, хто сьогодні “захищає незалежний, вільний курс, продиктований нашими справжніми духовними, культурними та історичними інтересами” (слова від 1 лютого 2023 року).

Гундяєв став поки єдиним фігурантом санкційного списку в Чехії. Відтепер йому заборонено в’їжджати до країни, проводити будь-які фінансові операції через місцеві структури, а його активи, якщо такі є, заморозять. 

Очільник РПЦ вже перебуває під санкціями в Україні, Великобританії, Австралії, Канаді та Японії. 

Цього року журналісти у Швейцарії в документах поліцейського архіву знайшли підтвердження тому, що Гундяєв у 1970-х працював на КДБ під псевдонімом Михайлів у країні. 

Нагадаємо, що в Україні намісника Києво-Печерської лаври митрополита УПЦ Московського патріархату Павла Лебідя підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter