Першочергово з полону повертатимуть жінок, важкопоранених та захисників “Азовсталі” – Буданов

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Україна під час обмінів полоненими насамперед зосереджуватиметься на поверненні визначених груп людей, зокрема українських захисниць, важкопоранених та військових, яких взяли в полон, коли ті вийшли з “Азовсталі”. 

Про це заявив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов на спільній пресконференції з керівниками Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби зовнішньої розвідки та уповноваженим Верховної Ради з прав людини, пише “hromadske”. 

Фото: Служба безпеки України

Буданов зазначив, що у першу чергу планується повернення з полону:

  • усіх, хто є важкопоранений чи тяжкохворий;
  • усіх жінок;
  • усіх, хто тривалий час перебуває в полоні;
  • захисників “Азовсталі”;
  • усіх цивільних заручників – як тих, хто кого полонили до початку повномасштабної війни, так і після її початку.

За словами Буданова, є люди, які перебувають у полоні вже десять років. Зокрема, російські окупанти націлені на кримських татар та національні спільноти.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що наразі Україні в питаннях обмінів допомагають Обʼєднані Арабські Емірати. Однак є й інші країни, які непублічно підтримують Україну в цьому процесі.

Для покращення зв’язку з родинами полонених на базі Офісу омбудсмана у кожному обласному центрі відкриються представництва омбудсмана. Наразі вони діють у Києві та ще в чотирьох регіонах. Лубінець також пообіцяв щотижневі зустрічі з родичами військовополонених.

За підсумками засідання Ставки Верховного Головнокомандувача силові відомства України затвердили структуру роботи з питань полонених. Зокрема, створять Президію Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими – координуючий орган, до складу якого увійдуть керівники структур, що займаються питаннями роботи Координаційного штабу, а також Громадську раду – консультативний орган, що об’єднає громадські організації, які представляють інтереси полонених.

Нагадаємо, що росіяни створили фіктивні “громадські організації” для збору в інтернеті інформації про військовополонених. Так звані “представники ГО” стверджують, що можуть отримати доступ до місць несвободи, де утримуються українці. Їхня мета – отримання від родичів військовополонених важливих даних задля подальшої маніпуляції та тиску на них.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter