Переслідування Ірини Данилович у Криму: pосійські тюремники й після припинення голодування не лікують ув’язнену

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Громадянській журналістці Ірині Данилович з тимчасово окупованої Феодосії у Криму, яку незаконно переслідує окупаційна російська влада, не надають медичної допомоги попри обіцянки зробити це після припинення сухого голодування. 

Про це батько ув’язненої Броніслав Данилович повідомив ZMINA.

Сухе голодування Данилович оголосила 21 березня, а на такий крок її підштовхнула поведінка адміністрації СІЗО Сімферополя, яка її не лікувала. 

Річ у тім, що вже кілька місяців Данилович потерпає від сильного головного болю з підозрою на гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Без лікування запалення може перекинутись на мозок та вбити жінку. 

Свій протест Данилович припинила 6 квітня й лише тому, що її зголосились оглянути лікарі. Втім, батько політув’язненої каже, що російські тюремники обдурили його доньку та після одноразового медогляду жодного лікування не надали.

Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Нагадаємо, що співробітники ФСБ викрали Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. 

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 

Пояснення правозахисників щодо того, як ФСБ та “суд” сфальшували кримінальну справу громадянської журналістки, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter