Переслідування активістів: у Центру протидії корупції хочуть забрати статус неприбутковості

Дата: 23 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Народний депутат від “Народного фронту” Павло Пинзеник заявив, що проситиме перевірити діяльність ГО “Центр протидії корупції” щодо відмивання коштів.

Про це він заявив сьогодні під час брифінгу у Верховній Раді, показавши матеріали розслідування, яке, за його словами, провело громадське об’єднання “Національний інтерес України”, в особі його директора Василя Апасова, передає Українська правда.

За словами Пинзеника, у матеріалах, які йому передали, вказується, що “попри велику заробітну плату членів цього об’єднання (ЦПК – ред.), додатково кошти виводилися на фізичних осіб підприємців”.

“Так наприклад сам фізичний підприємець Шабунін отримав протягом 2016-2017 років 1,7 млн гривень, фізична особа підприємець Устинова з тієї ж організації – 1,86 млн грн і так далі”, – сказав він.

“Це є порушенням законодавства України, яке регулює питання діяльності неприбуткових організацій і, як мінімум, може тягнути за собою припинення статусу “Центру протидії корупції” як неприбуткової організації”, – додав нардеп.

Пинзеник заявив, що передасть наявні в нього матеріали до Генеральної прокуратури, Державної фіскальної служби і Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

А також пообіцяв звернутися “до посольств держав “Великої сімки”, які надавали значну допомогу Україні, в тому числі і сприяння фінансове для реалізації антикорупційних програм”.

Пинзеник очікує, що “ЦПК” позбавлять статусу неприбуткової організації.    

Водночас директор ГО “Національний інтерес України” Апасов на своїй сторінці у Facebook повідомив, що сайт його організації запрацював лише 22 травня.

На сайті наявні матеріали лише одного розслідування. Згідно з інформацією на сайті організації, членом її правління є Півень Ігор Вікторович. Людина із таким ім’ям і прізвищем, згідно з інформацією на сайті “Посіпаки”, була помічником народного депутата від БПП Сергія Тригубенка. 

ЦПК у свою чергу заявив, що подаватиме до суду на Пинзеника за поширення неправдивої інформації щодо організації та її окремих членів.

“Брехливі заяви представника Народного фронту щодо розміру заробітних плат окремих членів правління організації не відповідають дійсності. Звинувачення нас у виводі коштів через фізичних осіб-підприємців є відвертою брехнею, єдиною метою якої є дискредитація ЦПК та легалізація майбутнього чергового наїзду фіскалів та правоохоронців на організацію”, – сказано у заяві організації.

“Ми розцінюємо цю заяву народного депутата, як продовження цілеспрямованої дискредитаційної кампанії проти ЦПК. Зустрінемось в суді”, – заявили в організації.

Нагадаємо, під будинком голови організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна 9 квітня пройшов пікет, в організації якого він звинувачує керівництво СБУ

Виконавцем акції, за словами Шабуніна, був діючий керівник управління СБУ із захисту національної державності Роман Матковський. 

У Центрі протидії корупції пов’язують пікет з позовом до суду на СБУ. Активісти організації публічно вимагають оприлюднення е-декларацій співробітників СБУ. Керівництво СБУ оголосило інформацію про статки своїх працівників державною таємницею. Воно вважає, що розголошення такої інформації може завдати їм непоправної шкоди. 

В СБУ натомість заявили, що не влаштовували жодних мітингів під вікнами активіста Віталія Шабуніна.

“Служба безпеки України з подивом ознайомилась з останніми заявами Шабуніна. Підкреслюю, що СБУ не здійснює жодних заходів з контролю за діяльністю представників політичних партій і громадських об’єднань”, – написала на своїй сторінці у мережі Facebook речниця СБУ Олена Гітлянська.

“У наших співробітників є достатньо завдань і викликів щодо протидії зовнішнім і внутрішнім загрозам державній безпеці. У них немає часу, бажання і правових підстав організовувати “перформанси” для окремих амбіційних політиків і громадських діячів, які у такий спосіб намагаються привернути увагу до власних персон та підняти рейтинги”, – додала вона.

12 квітня правозахисниця Олександра Матвійчук заявила, що в Україні відбувається цілеспрямована кампанія дискредитації громадських активістів, які займаються протидією корупції у різних сферах.

12 травня Олександра Устінова, яка працює у Центрі протидії корупції, заявила, що за нею та за її будинком стежать особи, які на замовлення СБУ знімають про неї фільм з метою дискредитації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter