Переселенців з Маріуполя і Краматорська поселили в історичній будівлі в Чернівцях

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Переселенці з Маріуполя і Краматорська знайшли прихисток у відновленій історичній будівлі в центрі Чернівців.

Про це повідомляє Чернівецька регіональна асоціація соціального розвитку.

Фото: Чернівецька регіональна асоціація соціального розвитку

Максим із Краматорська розповів, що з початку війни його родина орендувала житло в Чернівцях, витрачаючи разом із комунальними послугами близько 500 доларів щомісяця. Покривати такі витрати й одночасно утримувати сімʼю було важко. Коли вони витратили всі заощадження, розглядали можливість повернення на Донеччину.

Отримати безоплатне житло у модульному містечку на околиці Чернівців, не вдалося, адже його надавали лише окремим категоріям ВПО, таким як багатодітні або люди з інвалідністю. Утім, організація, в якій Максим волонтерив, дозволила його родині жити у відновленій будівлі. Це виявилося дуже зручним для дітей чоловіка, оскільки поруч розташовані садочок, гуртки та парк. 

Фото: Чернівецька регіональна асоціація соціального розвитку

Гідні житлові умови для переселенців забезпечила благодійна організація “Щаслива сім’я”. Її керівник Тарас Дембіцький зазначив, що їм довелося не лише допомагати переселенцям, а й рятувати будинок австрійських часів на вулиці Шевченка, 13. Будівля багато років стояла занедбаною та поступово руйнувалася. Коли через війну виникла потреба в житлі, організація підготувала кілька кімнат, де згодом почала ремонт.

Фото: Чернівецька регіональна асоціація соціального розвитку

Дембіцький розповів, як під час ремонту, після вибиття старого вікна, робітники утримували верхні цеглини, щоб не завалився дах, доки він не купив металеву балку, адже австрійці не робили перекриттів над вікнами. Для зміцнення будівлі зробили металеве обвʼязування, адже тріщини доходили до самого карнизу. Весь ремонт включав нові стяжки, перекриття, проводку, зливну систему, опалення та утеплення. Оновити фасад не можна, оскільки будівля є історичною пам’яткою.

Фото: Чернівецька регіональна асоціація соціального розвитку

Після завершення ремонту тут зможуть проживати до восьми сімей. Роботи профінансували благодійники, а ремонт кухні та сходів здійснили завдяки мікрогранту від програми підтримки громад Чернівецької області.

“Щаслива сімʼя” також роздає безоплатні обіди для переселенців, а також – продукти найбільш вразливим родинам.

Нагадаємо, що на Рівненщині, в Демидівській громаді, облаштували санаторій “Хрінники” для переселенців. Здебільшого там проживають пенсіонери та сім’ї. У санаторії підготували кімнати для проживання, забезпечили людей опаленням та водопостачанням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter