Переселенці, які повернулись додому, але мають зруйноване житло, продовжать отримувати допомогу на проживання

Дата: 21 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Внутрішньо переміщені особи, які повернулись на постійне місце проживання, але мають зруйноване житло, продовжуватимуть отримувати допомогу на проживання.

Про це повідомили у Мінсоцполітики. 

Фото: slavuta-mvk.gov.ua

Дія довідки про взяття на облік ВПО, а відповідно й виплати, не скасовуватимуться для тих переселенців, які є власниками нерухомого майна, пошкодженого або знищеного внаслідок російської військової агресії, і які подали відповідну заявку на відшкодування, зокрема через “Дію”. Станом на 15 квітня, таких заявок подали понад 76 тисяч. 

Про повернення на постійне місце проживання переселенці можуть повідомити, подавши повідомлення за місцем отримання довідки, або після повернення до покинутого постійного місця проживання, або через портал “Дія”.

У Мінсоцполітики нагадали, що Міністерство цифрової трансформації матиме доступ до інформації про внутрішньо переміщених осіб для проведення верифікації даних: “За результатами перевірок у разі виявлення невідповідностей Мінцифри надаватиме пропозиції уповноваженим органам для скасування довідки внутрішньо переміщеної особи”.

Нині вже 248 тисячам внутрішньо переміщених осіб перерахували більше як 1,2 млрд гривень допомоги на проживання. За березень та квітень цю допомогу отримають всі переселенці, а починаючи з травня її отримуватимуть, окрім тих, хто повернувся, але має зруйноване житло, лише:

  • ВПО, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій;
  • ВПО, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджуватиме Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міноборони, а пропозиції щодо переліку надаватимуть обласні ВЦА й Київська міська військова цивільна адміністрація.

Нині як внутрішньопереміщені особи зареєструвались більше як 1,4 мільйона людей. 

Нагадаємо, що статус внутрішньо переміщеної особи можна оформити в “Дії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter