Переможець “Євробачення” закликав влади європейських країн допомогти біженцям

Дата: 15 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Переможець “Євробачення”, представник Португалії Сальвадор Собрал на прес-конференції після півфіналу конкурсу закликав влади європейських країн допомогти біженцям.

Як повідомляє Громадське ТБ, Собрал активно цікавиться політичним життям та уважно слідкує за проблемами біженців. На прес-конференцію переможців півфіналу він прийшов у світшоті “S.O.S. Refugees” (“Допоможіть біженцям”).

“Якщо я тут, і на мене дивиться Європа, то найменше, що я можу зробити — це гуманітарне повідомлення. Люди прибувають до Європи на пластикових човнах, а від них вимагають документів, щоб потрапити у країну. Це не емігранти, вони біженці, що тікають від смерті. Не робіть помилок. У грецьких, турецьких та італійських таборах для біженців дуже багато бюрократії, й ми повинні створити легальні та безпечні шляхи з цих країн до їх кінцевих пунктів призначення”, – заявив Собрал.

Втім на прес-конференції після переможного фіналу Собрал повідомив, що йому заборонили вдягати на події конкурсу футболку з закликами врятувати біженців. Аби не політизувати конкурс.

“Я думаю, що тема захисту біженців є значною проблемою Європи зараз. Я думав, що конкурс – гарна для цього платформа. Але це не було політичним повідомленням. Мені заборонили після цього використовувати цей світшот, щоб це не було комерційним чи політичним повідомленням. Але це було гуманітарне повідомлення. Втім, я думаю, що сказав те, що хотів, і не потрібно двічі натискати одну й ту саму кнопку. І я не знаю, чи конкурс змінився. Сподіваюся, що зможу привести зміни у музику. Це було б моєю найбільшою насолодою”, – наголосив переможець, повідомляє ТСН.

Громадське також повідомляє, що Собрал, повне ім’я якого Сальвадор Вілар Браамкамп Собрал, є нащадком дворянської родини да Сілва, корені якої сягають середини ХVІІ століття.

На батьківщині Сальвадора знають ще з 2009 року, коли він взяв участь у третьому сезоні португальського аналога британського шоу Pop Idol і зайняв 7 місце. Його сестра Луїза виявилась кращою у цьому — у 2007 році вона посіла третє місце у першому сезоні того ж конкурсу.

Після шоу Pop Idol Сальвадор не залишився у музичній індустрії, а продовжив вивчати психологію. Щоправда, не довго. З часом музика переважила і хлопець поступив у престижну музичну школу Taller of Musics в Барселоні, яку закінчив у 2014-му, після чого активно почав виступати. У наступному році Собрал з’явився на фестивалях Vodafone Mexefest та EDP Cool Jazz. У 2016-му випустив дебютну пластинку Exuse Me.

Сальвадор переміг у національному відборі на Євробачення-2017, щоправда, через хронічні проблеми з серцем (у нього з дитинства вада серця) до останнього не знав, чи зможе взяти участь в фінальному конкурсі. Організатори Євробачення зробили для музиканта виняток і він зміг пропустити репетиції півфіналу. Собрал успішно подолав кваліфікацію, після чого набрав у фіналі переможні 758 очок, обійшовши болгарського виконавця.

Як відомо, в ніч з 13 на 14 травня Джамала передала кришталевий мікрофон новому переможцеві Євробачення — учаснику від Португалії Сальвадору Собралу. Він переміг у змаганні з представниками 26 країн. Україна посіла 24 місце.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter