Перемоги українських військових на фронті спричинили хаос у російському інформпросторі

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Після поразок армії Росії на Харківщині та в Лимані в російському інформаційному просторі спостерігаються “драматичні” зміни, а неспроможність Кремля ефективно провести “часткову” мобілізацію докорінно змінює тон російської пропаганди.

Про це йдеться в щоденному звіті про ситуацію на фронті Американського інституту вивчення війни (ISW).

Фото з відкритих джерел

Аналітики стверджують, що поразка Росії біля Лимана на Донеччині спричинила навіть більше плутанини та негативу в російському інформаційному просторі, ніж поразки під Києвом, на острові Зміїний чи розгром у Харківській області.

У звіті зазначили, що у зв’язку з цим російський інформаційний простір суттєво відхилився від наративів міністерства оборони РФ про те, що ситуація загалом під контролем. Водночас у російському інформпросторі стало значно більше критики в бік керівництва та генералітету.

Так, після поразки в Лимані очільник Чечні Рамзан Кадиров і власник ПВК Вагнера Євген Пригожин публічно розкритикували військове командування Росії. Також їх відкрито критикують деякі російські військові блогери, яких допускають до ефіру пропагандистських телешоу.

Критиці зазнавало й рішення Володимира Путіна анексувати нові українські землі: учасники російських телешоу висловлювали сумнів щодо здатності Росії окупувати ці території повністю.

“Кремлівські пропагандисти вже не приховують свого розчарування в проведенні часткової мобілізації, часто обговорюючи незаконну мобілізацію деяких чоловіків і звертаючи увагу на такі проблеми, як алкоголізм серед мобілізованих”, – йдеться у звіті.

Як зазначили в ISW, російський диктатор намагається контролювати інформпростір, проте, на думку аналітиків, у нього немає такої ефективної машини придушення та цензури, як у СРСР, тож хаос в інформпросторі може бути для нього дуже небезпечним.

Нагадаємо, що 30 вересня Путін підписав “договір” про “вступ до РФ” окупованих частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Разом з Путіним свої підписи під договором поставили ватажки бойовиків на тимчасово окупованих територіях. 

Керівники органів Ради Європи різко засудили рішення Росії про незаконну анексію територій, які вона захопила в Україні.

Водночас президент України Володимир Зеленський спільно з прем’єр-міністром та спікером Верховної Ради 30 вересня підписали заяву України на вступ до НАТО. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter