Переговорний процес іде, військовополонені та цивільні заручники повертаються додому – Омбудсман

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Робота зі звільнення захисників Маріуполя та інших військовополонених та цивільних заручників ведеться щоденно. Якщо не спрацьовує один план, причетні до цього процесу одразу переходять до інших планів. 

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Олена Ведмідь

“Можу сказати, що, відколи я обійняв посаду Омбудсмана, я бачу щоденну роботу для звільнення не тільки захисників Маріуполя, але й інших військовополонених, а також цивільних заручників. Коли не спрацьовує один план, ми одразу переходимо до другого чи третього. І сьогодні ця робота продовжується”, – зазначив Лубінець.

Уповноважений запевнив, що, якщо громадяни в деталях не знають про план, це зовсім не означає, що робота щодо цього не ведеться. Водночас він нагадав, що центральну роль тут відіграє Головне управління розвідки.

Серед іншого Лубінець заявив, що попри бойові дії переговорний процес іде й військовополонені та цивільні заручники повертаються додому.

“Так, цей процес відбувається повільно і не в тому обсязі, як нам би хотілося, але він відбувається. Деталі його ми не розголошуємо, допоки останній полонений не опиниться в безпеці”, – сказав він.

Водночас, за його словами, Україна використовує інструменти міжнародних організацій, посередництво, посилює світову санкційну політику, щоб змусити Росію повернути українських громадян та припинити агресію проти нашої держави. Тоді як РФ не виконує навіть норми Женевських конвенцій як щодо військовополонених, так і щодо цивільних осіб.

“Тому з “класичним” виконанням норм Женевської конвенції виникають проблеми. Так, до прикладу, російське МЗС протидіє наданню консульських послуг посольством Швейцарії на території РФ для громадян України, навіть коли йде мова про дотримання прав дитини”, – додав Омбудсман.

Лубінець уточнив, що наразі українська влада не може отримати навіть підтвердження перебування військовополонених на території РФ. 

Нагадаємо, що Україна просить ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста зафіксувати заплановане судилище над захисниками “Азовсталі” як факт порушення Російською Федерацією Женевської конвенції. Український Омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової з проханням втрутитися в ситуацію і не допустити чергового порушення Женевської конвенції. Однак Москалькова на його заклик не відгукнулась і вже навряд чи відповість.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter