Передача 20 ув’язнених з непідконтрольної території пройшла спокійно – Лутковська

Дата: 05 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Окрім ув’язнених з непідконтрольних територій Донбасу потрібно вивозити хворих на ВІЛ, на туберкульоз, а також людей з інвалідністю.

Про це з місця передачі 20 українських в’язнів повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська Центру інформації про права людини.

Омбудсман говорить – важко пояснити, чому проросійські бойовики почали передавати в’язнів на контрольовану Україною територію, підстав може бути кілька: “Можливо, у зв’язку з тим, що їм елементарно немає чим годувати цих людей. Власне, ті 9 осіб, які вже були передані і які були представниками інших країн, говорили, що було погані умови відбування покарання: погано з їжею та погане медичне забезпечення“.

За словами Лутковської, якщо людина засуджена судом України до відбування покарання або є рішення суду про те, щоб тримати особу під вартою, Україна несе повну відповідальність про життя і здоров’я цієї людини: “Відповідно, Україна має подбати про них і вони мають бути під контролем державної влади України“.

Розповідаючи про особливості перемовин із бойовиками, Лутковська зазначає, що спочатку була певна недовіра: “Коли вирішувалось питання про першу передачу, була недовіра з обох боків, питання про надання гарантій безпеки і того, що не буде обстрілів, провокацій з боку бойовиків. Зараз відбулась друга передача. Відповідно, є більше довіри до переговорів. І зараз вже не очікують поштовхів в спину, тому що та сторона, як я розумію, теж не зацікавлена в провокаціях, якщо вона йде на такий крок. З нашого боку ми теж хотіли виконати свій обов’язок перед цими людьми, тому провокацій теж не буде. Думаю, всі це зрозуміли, тому сьогоднішня передача пройшла більш-менш спокійно“.

Найбільшою проблемою, говорить Лутковська, лишається з’ясування кількості ув’язнених – деяких звільняли за рішеннями “ДНР” та “ЛНР”, і сказати зараз, скільки людей перебуває під вартою, неможливо: “Щоб з’ясувати, скільки їх там лишається, треба знати, скільки їх було на момент окупації. На жаль, на сьогодні немає в пенітенціарній службі єдиного обліку цих осіб, які тримаються під вартою за рішенням суду або які засуджені судом і мають відбувати покарання в пенітенціарних закладах“.

Валерія Лутковська зазначає, що з непідконтрольних територій потрібно забирати насамперед тих, хто хоче і хто потребує допомоги – це хворі на ВІЛ, на туберкульоз, які потребують спеціалізованого лікування, це люди з інвалідністю, які утримуються у пенітенціарних закладах.

Я увесь цей процес розглядаю як перший крок, оскільки там залишились в тому числі й соціальні заклади, які можна віднести до місць несвободи. На території “ЛНР” залишились два будинки-інтернати, які не можна вивезти без сторонньої медичної допомоги“, – говорить Омбудсман.

Нагадаємо, за сприяння Омбудсмана сьогодні опівдні проросійські бойовики передали 20 українських в’язнів з непідконтрольної території Донеччини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter