Пенсіонерці в Криму загрожує до п’яти років за ґратами, бо “з почуття помсти” облила могилу російського солдата кров’ю та фекаліями

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму російські силовики затримали пенсіонерку Валерію Гольденберг. Жінку звинувачують у нарузі над місцем поховання за мотивами політичної ворожнечі через те, що вона облила фекаліями та кров’ю могилу російського солдата, який брав участь у війні проти України. 

Про це повідомляють “Ґрати”. 

Валерія Гольденберг. Скриншот відео

Гольденберг проживає в Криму майже два десятки років, а народилась у Полтаві. Жінка працювала електромонтеркою на заводі “Титан” в Армянську, а коли вийшла на пенсію, то переїхала в село Сонячна Долина, що неподалік Судака.

Після окупації півострова Гольденберг не виїхала звідти, бо не хотіла “сидіти на шиї” в доньки, яка мешкає в Черкасах. Водночас своє невдоволення діями Росії жінка висловлювала відкрито. 

У березні поточного року Гольденберг дізналася, що у Ворзелі на Київщині разом з усією родиною загинув її однокласник Олександр Кадильников. Смерть чоловіка журналістам підтвердити в обласній прокуратурі поки не вдалося. Російському слідчому жінка згодом пояснить, що загибель близьких та інформація про злочини російських військових у Київській області схвилювали її так, що вона вирішила помститися. 

“Оскільки я проти того, що Росія напала на Україну, то приблизно 4 квітня 2022 року, коли я дізналася, що військовослужбовці звільнили Бучу, Ірпінь, Гостомель Київської області, я вирішила облити кров’ю могилу військовослужбовця Росії, який воював і загинув на території України. Там військовослужбовці Росії вбивають мирних людей”, – каже Гольденберг.

7 квітня батьки мінометника з 810 бригади морської піхоти РФ Валентина Ісайчева, який загинув на кораблі “Орськ” у порту Бердянська, побачили його могилу на цвинтарі Сонячної Долини, облиту кров’ю та фекаліями.

Мати Ісайчева стверджує, що наступного дня вона повідомила про це місцевому військовому комісару в Судаку, а потім написала заяву в поліцію і там розпочали перевірку – опитали її та оглянули цвинтар, узяли зразки крові та фекалій, що залишилися на вінках. Однак сама поліція має іншу версію. Російські силовики переконують, що вранці 8 квітня черговому зателефонував співробітник судакського управління ФСБ Автунов і повідомив про подію на цвинтарі.

Ілюстративне зображення кладовища в Криму. Фото: ТАСС

Журналісти “Ґрат” наголошують, що якщо це так, то заяву до поліції Ісайчева написала вже після і, найімовірніше, поліцейські самі з нею зв’язалися. Ісайчева також подала позов про відшкодування морального збитку на мільйон рублів (461 тисяча гривень).

Досі не зрозуміло, як саме російські силовики знайшли Гольденберг. Самі вони стверджують, що знайшли її “оперативним шляхом” і 9 квітня до неї додому прийшли старший оперуповноважений Костянтин Ніколаєнко та оперативник Олександр Суворін. Розмову з жінкою, яка, за їхніми словами, одразу зізналась і розповіла, як усе було,  знімали на телефон.

За словами російських силовиків, 7 квітня Гольденберг налила в банку кров з курячої печінки, а в тетрапак з-під молока зібрала фекалії й пішла на цвинтар. Вона чула, що за тиждень до того там поховали військового з її села, який воював на війні проти України. Гольденберг не знала, де саме він був похований, тому, опинившись на цвинтарі, розгубилась і просто пішла до могил своїх батьків. Там вона трохи постояла і, вже коли хотіла йти й викинути все, що принесла, до урни біля входу, побачила свіжу могилу з портретом молодого військового у формі.

Пенсіонерка вилила на неї кров, розкидала фекалії – частина потрапила на портрет та вінки. Після цього жінка пішла.

Силовики стверджують, що тоді Гольденберг захотіла написати явку з повинною, її затримали та відвезли до дільниці. Явку з повинною вона підписала вже там, але чомусь на ній стоїть дата на день раніше – 8 квітня.

Нині жінка перебуває в СІЗО, а її адвокат побоюється, що процес над нею зроблять показовим.

“Ця справа політизована, над нею, найімовірніше, буде показовий суд. Порушення середньої тяжкості, а вона сидить у СІЗО, що не є нормально”, – каже Марлен Халіков

У мережу потрапило відео, на якому Гольденберг, стоячи в клітці, просить вибачення в батьків Ісайчева. 

Нагадаємо, що в травні в Євпаторії російські силовики затримали художника-акціоніста Богдана Зізу, який облив двері міської адміністрації жовтою та блакитною фарбами, а потім кинув у будівлю запалений “коктейль Молотова”. Чоловіку загрожує до 15 років за ґратами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter