Пенсійний фонд хоче проводити з пенсіонерами відеодзвінки для відновлення виплат: як процес бачать посадовці?

Дата: 12 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Правління Пенсійного фонду України підготувало проєкт постанови, якою пропонують запровадити за допомогою відеозв’язку ідентифікацію пенсіонерів, які позбулись виплат, але хочуть їх відновити. 

Документ виклали для громадського обговорення на сайті Федерації профспілок України. 

Ілюстраційне зображення. Фото: onlinecentresnetwork.org

Можливість відновити виплати під час відеоконференції уряд передбачив постановою №806, втім, лишити таку заявку можна лише через портал на сайті ПФУ. 

Посадовці фонду ж пропонують, щоб домовитись про відеоідентифікацію можна було: 

  • заповнивши заявку на сайті; 
  • подзвонивши до контактних центрів. 

У заявці ті, хто потребує перекладача жестової мови, фізичного супроводу або інших послуг відповідно до стану здоров’я, мають вказати це. 

Відеоідентифікацію мають провести протягом 30 календарних днів, але не раніше 10 робочих днів з дати подання заяви (звернення). Уповноважений працівник під час дзвінка має бути у приміщенні сам, а перед початком зобов’язаний отримати чітку та однозначну згоду на проведення процедури. 

Спілкуючись із заявником, як йдеться у проєкті, посадовці мають врахувати індивідуальні потреби. Тривалість відеоідентифікації повинна бути “достатньою для встановлення особи” й орієнтовно спілкуватимуться посадовці та пенсіонери приблизно по 20 хвилин.

Окрім заяви на відеоідентифікацію, також потрібно подавати документи: для дорослих документ, що посвідчує особу, для дітей – свідоцтво про народження.

Проєкт постанови виклали для обговорення до 18 жовтня. Свої пропозиції можуть внести усі охочі, заповнивши необхідні поля у розділі коментарів на сайті Федерації профспілок України. 

Нагадаємо, що повномасштабна війна непропорційно вдарила по літніх людях, які становлять чверть населення України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter