Патрульна поліція пропонує правоохоронцям почати орієнтуватися на громаду

Дата: 13 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Патрульна поліція впроваджує новий підхід у діяльності правоохоронців, який буде орієнтуватися на громаду та її локальні проблеми. Новий підхід (community policing) має ґрунтуватися на партнерстві правоохоронців та громадян для забезпечення безпеки.

Патрульний поліцейський та один із відповідальних за впровадження community policing Олексій Зіборов пояснює новий підхід просто: коли у громади виникають проблеми, не пов’язані з діяльністю поліції (наприклад, немає освітлення вулиць), поліцейській виступає консультантом та скеровує людей до компетентного органу. При цьому він не бере на себе виконання нехарактерної роботи, а лише допомагає знайти спільне рішення. Але така взаємодія неможлива без довіри та відчуття відповідальності.

Патрульні говорять: ця модель вже працює у школах. Спеціально навчені шкільні офіцери спілкуються з учнями, допомагаючи їм зрозуміти роль та значення поліції, а також власні обов’язки у дотриманні законів.

“Школи – це наше майбутнє покоління, яке потім піде працювати в поліцію, піде в політику. Дуже важливо, щоб школярі не боялися поліцейського”, – пояснює Олексій.

Патрульна поліцейська Катерина Белугіна говорить, що зараз уже розроблені уроки для учнів 1-11 класів, на яких вони вивчають не тільки правила дорожнього руху, а і базову самооборону, медицину, ситуації, пов’язані з домашнім насильством та інше.

“Зараз ми прийшли у школи. Діти бачать нас сміливими та крутими. І ми хочемо такими бути”, – запевняє поліцейська.

Їхній колега – Андрій Ткачов – роз’яснює, що community policing це “нова філософія” роботи поліції. Правоохоронці мають виконувати сервісну роботу задля забезпечення безпеки населення.

“Це робота не лише громади та поліції, а також і державних органів влади, громадських організацій тощо. Community policing підштовхне усі державні органи до реформування, до нового підходу”, – упевнений він.

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе вважає реформу дуже вдалою. Вона запевняє, що патрульні поліцейські самі стали ініціаторами запровадження нового підходу в роботі.

“Наш чудовий проект (патрульна поліція – ред.) вдався. Патрульна поліція – це історія успіху для всієї країни”, – вважає Деканоєїдзе. Однак вона додає, що робота вимагає “розвитку, взаємодії та досконалості”.

“У суспільства є високі ідеали. У суспільства є більш високі стандарти, ніж зараз є у нас”, – додає очільниця Нацполіції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter