ПАРЄ ініціює створення міжнародного слідчого органу для розслідування злочинів у Білорусі

Дата: 10 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з правових питань та прав людини не визнає результатів президентських виборів у Білорусі та ініціює створення міжнародного слідчого органу для збору доказів правопорушень у країні.

Заяву опублікували на сайті асамблеї. 

Члени комітету наголосили, що підтримують білорусів, які продовжують мітингувати на вулицях країни, а також розповіли, що мають численні достовірні повідомлення про масові й серйозні порушення права на вільні та справедливі вибори, свободу зборів і вираження думок.

“Також є факти про застосування тортур та нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження з мирними демонстрантами. Через виявлені порушення комітет відмовляється визнати результат останніх президентських виборів”, – стверджують вони.

Створення міжнародного слідчого органу для збору інформації та доказів правопорушень у Білорусі члени комітету ініціювали, за їхніми словами, щоб дати чіткий сигнал усім білоруським силовикам, що серйозні порушення прав людини не залишаться безкарними.

Нагадаємо, що акції протесту в Білорусі спалахнули 9 серпня. Причиною їх стало невдоволення офіційними результатами президентських виборів, які офіційно виграв Олександр Лукашенко. За даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики.

ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter