Парламенту вчергове рекомендують ввести номери для ідентифікації нацгвардійців

Дата: 09 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував депутатам ухвалити в першому читанні законопроєкт, який би запровадив обов’язкову ідентифікацію нацгвардійців під час охорони громадського порядку та гарантування громадської безпеки.

Таке рішення ухвалили на засіданні комітету. 

Однакові номери на касках нацгвардійців під Шевченківським судом, де розглядали запобіжний захід для активіста Сергія Стерненка. Фото: Роман Сініцин

Два роки тому до парламенту вже вносили два законопроєкти, що також мали зобов’язати поліцейських і нацгвардійців носити номери, які легко побачити на відстані, щоб їх можна було розпізнати. Їх пропонували зберігати за кожним силовиком протягом періоду служби. Автори ініціатив наголошували, що хочуть уникнути ситуації, яка склалася під час розслідування злочинів Майдану, коли співробітників міліції, які били активістів, неможливо було ідентифікувати через спущені шоломи. 

У 2015 році обов’язкову ідентифікацію запровадили для представників Національної поліції, однак нацгвардійців, яких масово залучають до охорони громадського порядку, ця вимога оминула.

До сьогодні ідентифікаційні номери спецслужбовців є номерами частин, до яких вони закріплені, а за номером жетона поліцейського ідентифікувати його в разі порушень і скарг складно, розповідає на своїй сторінці у фейсбуку експерт Центру політико-правових реформ Євген Крапивін

“Не дивлячись на те, що цю інформацію можна отримати за запитом і при бажанні “персонального переслідування з метою цькування” це можна робити й зараз”, – каже він. 

Також Крапивін наголошує, що текст законопроєкту доопрацьовуватимуть, адже чутливим залишається питання бази даних нацгвардійців та до доступу до неї.

Фотографія обкладинки: Українська правда

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter