Парламентський комітет асоціації Україна-ЄС підтримав створення спецтрибуналу для злочину агресії Росії

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У фінальній заяві та рекомендаціях 14-го засідання Парламентський комітет асоціації Україна-ЄС підтримав створення Спеціального трибуналу для розслідування і переслідування злочину агресії проти України. 

Про це повідомив Антон Кориневич, агент України в Міжнародному суді ООН, посол з особливих доручень МЗС України.

Фото: depositphotos

“Вдячні парламентарям за розуміння важливості створення спецтрибуналу і підтримку такого рішення”, – написав він. 

Ще з квітня депутати Європарламенту просили країни ЄС підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання російських політичних лідерів, військових командирів та їхніх, зокрема білоруських, союзників за злочин агресії Росії проти України. Йдеться й про ті злочини, на які Міжнародний кримінальний суд не має юрисдикції.

9 червня на засіданні Парламентського комітету асоціації між Україною та Євросоюзом, підняли питання необхідності заснування спеціального кримінального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Його резолюцією підтримали Європарламент та Вища рада адвокатів Польщі.

Як розповів Кориневич, трибунал стосуватиметься одного злочину, матиме вузьку специфічну юрисдикцію. Це буде новим окремим органом міжнародного кримінального правосуддя. 

Він також пояснив, що цей трибунал буде не проти Росії, як проти держави, а проти конкретних індивідів, найвищого політичного і військового керівництва Росії за вчинення злочину агресії проти України. Це буде індивідуальна кримінальна відповідальність. Міжнародні злочини вчиняють не абстрактні утворення держави, а конкретні люди. Для відповідальності РФ як держави є Міжнародний суд ООН. Агресія в міжнародному праві розуміється як злочин тих осіб, які можуть віддавати такі накази і здійснювати відповідну політику держави.

“Трибунал створюється для того, щоб не залишити злочин агресії проти України безкарним. Ми шукаємо шляхи, як притягнути вище військове і політичне керівництво РФ до індивідуальної кримінальної відповідальності за вчинення злочину”, – підсумував він. 

Нагадаємо, що 27 квітня парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка прямо закликає негайно заснувати спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter