Парламентська асамблея ОБСЄ визнала дії РФ геноцидом українського народу

Дата: 30 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій Росії геноцидом українського народу та необхідністю деколонізації країни-агресора.

Про це повідомила пресслужба Верховної Ради України у телеграмі.

Джерело: пресслужба ВРУ

Як розповів член парламентської делегації, народний депутат Павло Фролов, це сталося у день відкриття літньої сесії ПА ОБСЄ у Бухаресті 29 липня.

Парламентська асамблея ухвалила резолюцію із засудженням 10-річної збройної агресії РФ проти України, якою визнала дії військово-політичного керівництва Росії та її збройних сил у ході повномасштабного вторгнення геноцидом українського народу.

Документ також визначає деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру.

Резолюція, зокрема, закликала 53 країни–учасниці ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та усіх окупованих територій України через підтримку Формули миру та Кримської платформи.

Також у документі є заклик створити Спецтрибунал для притягнення до відповідальності РФ за злочини, скоєні проти України, провести на міжнародному та національному рівнях розслідування масових звірств, вбивств, зґвалтувань російськими військовими тощо.

Нагадаємо, що 34% українців вважають, що Росія прагне знищити українську націю, ще 26% впевнені у тому, що країна агресор має намір здійснити фізичний геноцид більшості українського населення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter