Парламентарі підтримали низку правок до закону про олігархів, які суперечать одна одній

Дата: 24 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Під час голосування за так званий закон про олігархів парламентарі підтримали правку №398, яка регламентує, що вносити їх до спеціального реєстру буде Національне агентство з питань запобігання корупції. 

Про це повідомив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков

Фото: kievpravda.com

Підготовлений до другого читання проєкт передбачав, що рішення про визнання особи “олігархом” та її внесення до відповідного реєстру приймають РНБО на підставі подання уряду, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету. Експерти називали цю норму неконституційною та попереджали, що вона призведе до зловживань. 

Після голосування правки №398 статтю 5 закону мають викласти у такій редакції: 

“Рішення про визнання особи такою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймається Головою Національного агентства з питань запобігання корупції за зверненням Комісії з питань протидії надмірного впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті”. 

Комісія прийматиме рішення про звернення до НАЗК на підставі “обґрунтованого звернення” одного з членів комісії або Верховної Ради, Кабміну, Нацбанку, СБУ, Антимонопольного комітету та Рахункової палати. 

До другого читання нардепи загалом подали до законопроєкту понад тисячу правок. Серед них є й врахована правка №406. Вона визначає, що рішення про визнання особи “олігархом” та її внесення до відповідного реєстру приймає РНБО на підставі подання уряду, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету.  Тобто норма, яку критикували правозахисники, не зникла з закону. 

Через ухвалення правок, що суперечать одна одній, закон переголосовуватимуть. Про це, наприклад, вже заявив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк, а також у коментарі LB депутатка від “Слуги народу” Ірина Верещук

Свої рекомендації щодо закону лише у грудні має винести Венеційська комісія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter