Парламент зобов’язав ЗМІ порозкривати кінцевих власників

Дата: 03 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Народні депутати прийняли закон, який передбачає обов’язкове розкриття імен кінцевих власників та бенефіціарів українських ЗМІ.

За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів, повідомляє УП.

“Тут мова йде про прозорість ЗМІ. Для того, щоб Україна мала інформацію про весь ланцюг власників і бенефіціарів ЗМІ, зокрема електронних медіа”, – зауважила голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

При цьому парламент заборонив юридичним та фізичним особам, які зареєстровані в оффшорах, або резидентам країни-агресора засновувати українські ЗМІ.

Закон №1831 зобов’язує телерадіокомпанії оприлюднювати на своїй офіційній сторінці інформацію про структуру власності, а також надавати її Нацраді з питань телебачення та радіомовлення.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, зараз в Україні відсутня будь-яка достовірна інформація щодо того, кому належать українські ЗМІ.

“Цей закон зробить більш прозорою діяльність українських мовників та провайдерів, запровадить додаткові гарантії свободи слова та створить передумови для прозорого ліцензування телерадіомовлення”, – йдеться у висновку комітету.

Автори закону – народні депутати Микола Княжицький (Народний фронт) та Вадим Денисенко (Блок Петра Порошенка).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter