Парламент прийняв закон про інклюзивну освіту

Дата: 23 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України прийняла зміни до Закону України “Про освіту”, які передбачають навчання дітей з інвалідністю в усіх загальноосвітніх навчальних закладах.

Інформація про це розміщена на сайті ВРУ.

Згідно з текстом, зміни передбачають закріплення права на освіту “осіб з особливими освітніми потребами” і надання їм можливості отримувати освіту в усіх навчальних закладах, зокрема безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від “встановлення інвалідності”.

Прийнятий закон також запроваджує та регулює дистанційну та індивідуальну форми навчання.

Закон також визначає поняття “особа з особливими освітніми потребами”, “інклюзивне навчання”.

Особа з особливими освітніми потребами – особа, яка потребує додаткової постійної чи тимчасової підтримки в освітньому процесі з метою забезпечення її права на освіту, сприяння розвитку її особистості, поліпшення стану її здоров’я та якості життя, підвищення рівня участі у житті громади.

Інклюзивне навчання – система освітніх послуг, яка забезпечує реалізацію права на освіту осіб з особливими освітніми потребами та їх соціалізацію та інтеграцію в суспільство.

Закон передбачає створення для дітей з інвалідністю інклюзивних та спеціальних груп (класів) у загальноосвітніх навчальних закладах.

За основу і в цілому за закон проголосували 297 нарродних депутатів, передає Українська правда.Життя.

За даними видання, ініціаторкою законопроекту є дружина президента України Марина Порошенко. Саме президент і подав цей проект у Раду два тижні тому.

Голова комітету з питань освіти Олександр Співаковський повідомив, що цей документ був одноголосно схвалений на засіданні комітету.

“Цей законопроект дає меседж до прийняття базового закону “Про освіту” в цілому. Я сподіваюсь ми його будемо розглядати 11 липня у цьому залі”, – наголосив він.

У виданні зазначають, що у чинному законі “Про освіту” про інклюзію взагалі не йдеться.

Люди з інвалідністю згадуються у ньому лише в контексті організації харчування учнів з додатковими потребами, або втрати працездатності педагога.

Натомість, у новому законопроекті “Про освіту” є цілі окремі статті, у яких йдеться про організацію інклюзивного навчання, дотримання прав осіб з особливими освітніми потребами, і висуваються вимоги щодо забезпечення доступності навчальних корпусів та класів.

Експерти Маріанна Онуфрик і Антон Дробович зазначали, що є деяка суперечність у позиції Петра Порошенка – він пропонує внести зміни до чинного закону “Про освіту” і одночасно закликає депутатів підтримати новий проект “Про освіту” 3491-д, який фактично скасовує чинний закон.

“Або це означає, що президент не розраховує на швидке прийняття 3491-д, або просто публічно демонструє підтримку зусиль команди своєї дружини, яка вже деякий час публічно сприяє розвитку інклюзивної освіти”, – уточнювали Онуфрик і Дробович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter