Парламент закликають прибрати правову невизначеність у роботі Вищого антикорупційного суду

Дата: 06 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада має ухвалити законопроєкт, який би прибрав правову невизначеність у роботі Вищого антикорупційного суду.

Про це заявив заступник голови суду Євген Крук, передає Громадське. 

AppleMark

Вищий антикорупційний суд, який розпочав свою роботу напередодні, має отримати повноваження на розгляд справ або виключно Національного антикорупційного бюро, або й на розгляд інших корупційних справ. 

“Суду можуть залишити близько 200 справ, які розслідує НАБУ, або 3 600 усіх справ, включно з тими, в яких брали участь інші правоохоронні органи. Там суми набагато менші за 500 тисяч”, – сказав Крук.

Водночас прибрати правову невизначеність у роботі суду можна лише за допомогою закону, адже існує ризик оскарження корупціонерами справ у ЄСПЛ. 

“У ЄСПЛ є стаття 6, яка вимагає, щоби справа слухалася судом, встановленим законом. Якщо буде певна невизначеність, чи є ми судом, встановленим законом, це може бути підставою для скасування рішення”, – додав Крук.

Як відомо, 5 вересня в Україні запрацював Вищий антикорупційний суд. Запуск суду привітав президент Володимир Зеленський. Зі свого боку він пообіцяв допомогти суду позбутися справ дрібних чиновників і працювати над притягненням до відповідальності дійсно великих корупціонерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter