Парламент закликають негайно ухвалити закон про воєнних злочинців

Дата: 04 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають Верховну Раду негайно ухвалити так званий законопроєкт про воєнних злочинців, який вносить зміни до Кримінального кодексу, встановлює відповідальність за злочини проти людяності та полегшує застосування воєнних злочинів для національного слідства та суду.

Звернулась до депутатів голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, повідомляє “Укрінформ”.

Нова Верховна Рада має ухвалити документ, щоб дати можливість слідчим і судам правильно кваліфікувати воєнні злочини і Свідоме грубе порушення законів та звичаїв війни. До воєнних злочинів, зокрема, належать геноцид, агресія та злочини проти людяності. в окупованому Криму та на Донбасі. Матвійчук нагадала, що в Україні також необхідно створити єдиний координаційний центр щодо розслідування злочинів на окупованих територіях, до якого входили б представники різних органів державної влади. Новостворений орган мав би відповідати за збір, аналіз і систематизацію даних щодо всіх цих злочинів.

Як відомо, правозахисники вже не вперше закликають депутатів проголосувати за законопроєкт №9438. У червні під стінами парламенту активісти провели акцію, на якій показали умови тримання людей у підвалах окупованого Донбасу. 

Ухвалити документ правозахисники закликали й у своєму списку вимог на захист прав людини для нового парламенту. Тоді вони нагадали, що українські судді досі не можуть не тільки виносити належні рішення в подібних справах, а й навіть правильно назвати міжнародні злочини, скоєні під час збройного конфлікту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter