Парламент Вірменії ратифікував Римський статут МКС

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Парламент Вірменії ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду. За це рішення проголосували 60 депутатів, 20 були проти. Опозиція бойкотувала обговорення питання і залишала залу засідань.

Про це повідомляє видання “Новости Армении”. 

Ілюстративне зображення. Фото: The Associated Press

Вірменія підписала Римський статут у 1998 році, але не ратифікувала його, оскільки Конституційний суд вирішив, що зобов’язання договору суперечать низці положень головного закону.

Наприкінці 2022 року уряд Вірменії знову звернувся до Конституційного суду щодо перевірки Римського статуту. 24 березня суд ухвалив рішення, що зобовʼязання країни за Римським статутом відповідають основному закону.

“Це певною мірою гарантує, що будь-який серйозний злочин, скоєний на території Республіки Вірменія, підпадатиме під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, а для тих, хто має намір скоїти такий злочин, це матиме як мінімум стримувальний ефект. Думаю, що це гарна нагода для обговорення питання ратифікації.

Зважаючи на той факт, що збройні формування Азербайджану, як і раніше, перебувають на суверенній території Вірменії, ратифікація виправдана”, – зазначив представник Вірменії з міжнародних правових питань Єгіше Кіракосян.

Секретар парламентської фракції опозиційного блоку “Вірменія” Арцвік Мінасян вважає це питання антиконституційним, а Росія називала “вкрай ворожим” план Єревана визнати юрисдикцію МКС.

У Кремлі відреагували на ратифікацію Вірменією Римського статуту, наголосивши, що шкодують, що російському президенту Володимиру Путіну тепер доведеться відмовлятися від поїздок туди.

“Звичайно, нам би не хотілося, щоб колись із якихось причин президенту довелося б відмовлятися від візитів до Вірменії. Безумовно, нас багато що об’єднує з братнім вірменським народом. У нас немає сумнівів, що буде обʼєднувати назавжди”, – сказав речник Путіна Дмитро Пєсков.

Крім того, на його думку, рішення Вірменії ратифікувати Римський статут було “некоректним”. 

“До чинного керівництва Вірменії зʼявляться додаткові запитання, вони були заздалегідь передані вірменській стороні. Ми сумніваємося і сумнівалися від самого початку в тому, що з точки зору двосторонніх відносин приєднання Вірменії до Римського статуту Міжнародного кримінального суду є коректним. Як і раніше, вважаємо, що це некоректне рішення”, – додав Пєсков.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на його арешт за підозрою в незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової, яка незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну.

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter