Парламент відхилив законопроєкт, що дозволяє приватизацію Північно-Кримського каналу

Дата: 17 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада не підтримала законопроєкт №2831-1 “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації”. Документ пропонував дозволити приватизацію управління Північно-Кримського каналу й управління Головного Каховського магістрального каналу.

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, на засіданні 17 червня за проголосували 19 народних депутатів, проти – 76, утрималися 267.

За законопроєкт голосували лише народні депутати із фракції “Слуга народу”, а саме Роман Бабій, Андрій Богданець, Максим Гузенко, Анатолій Драбовський, Михайло Крячко, Артем Культенко, Максим Павлюк, Олександр Федієнко, Тетяна Рябуха, Жан Беленюк, Юлія Діденко, Леся Забуранна, Юрій Кузбит, Владлен Неклюдов, Дмитро Припутень, Ростислав Тістик, Олексій Устенко, Єгор Чернєв та Олександр Юрченко.

Парламентський Комітет з питань антикорупційної політики визнав документ таким, що містить корупційні ризики, і рекомендував парламенту відхилити його.

Нагадаємо, 11 лютого в ефірі телеканалу “Прямий” депутат від “Слуги народу” Давід Арахамія у відповідь на запитання ведучого заявив, що погодився б пустити воду до окупованого Криму в обмін на повне виведення російських військ із Донбасу.

12 лютого керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав ці слова особистою думкою Арахамії.

Тоді на ідею обміняти подання води до Криму відреагували й у Кремлі. Так, прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков зазначив, що Крим “не може бути об’єктом будь-яких обмінів”, адже “це російський регіон, і в межах наявних програм розвитку забезпечується й водопостачання цього регіону”. Він додав, що Донбас – це внутрішньоукраїнська проблема.

11 червня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що питання відновлення подання дніпровської води до тимчасово окупованого Криму не стоїть на порядку денному і не є предметом торгу. 5 березня Шмигаль під час ток-шоу “Право на владу” стверджував, що його Кабмін “не перекриє воду для українців у Криму”, і заявив, що відсутність постачання води “призведе до гуманітарної катастрофи”.

Згодом він написав на своїй фейсбук-сторінці, що українська влада не може подавати воду в Крим до деокупації півострова, тому що “неможливо з технічних причин поділити воду, яка піде людям, і воду, яка піде на військові бази Росії”.

У Меджлісі кримськотатарського народу вважають, що заява Шмигаля про можливе подання води до Криму є “підлим ударом у спину тим, хто не змирився з окупацією Криму”.

Україна остаточно припинила подання води до Криму через Північно-Кримський канал з травня 2014 року, незабаром після анексії українського півострова Росією.

Восени 2019 року глава бюджетного комітету Верховної Ради Юрій Аристов (“Слуга народу”) у коментарі програмі “Схеми” (проєкт “Радіо Свобода”) визнав, що під час формування бюджету обговорювалась ідея продавати воду до анексованого Росією Криму.

За даними соціологічного опитування компанії “Info Sapiens”, українці розділились у питанні відновлення водопостачання до тимчасово окупованого Криму. За відновлення виступають 19% опитаних, частково за такий крок виступили 14,1%. Категорично проти – 28% та частково не схвалюють майже 8%. Третина не визначилась із відповіддю. 

Раніше ZMINA повідомляла, що 3 червня Комітет Верховної Ради з прав людини не спромігся підтримали парламентську заяву стосовно спроб відновлення масштабного водопостачання Північно-Кримським каналом до тимчасово окупованого Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter