Парламент ухвалив за основу закон про освіту дорослих

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7039, який впорядковує сферу освіти дорослих в Україні та забезпечує її ефективне фінансування. 

Про це повідомила заступниця голови фракції “Слуга народу” Юлія Гришина.

Фото: Всеосвіта

“Через війну тисячі людей в Україні втратили роботу, а мільйони переселенців, потребують перекваліфікації, щоб мати змогу працювати й забезпечувати себе та свої сім’ї. Тож є нагальна потреба якнайшвидше ухвалити законопроєкт №7039. Ми зобов’язані забезпечити українцям можливість безперервно навчатися протягом всього життя”, – зазначила Гришина.

За її словами, щорічні витрати держбюджету на освіту дорослих становлять 2 мільярди гривень, але понад половину цих коштів витрачають не на фінансування освіти дорослих, а на адміністративні витрати.

Це відбувається через відсутність конкурсних механізмів розподілу цих коштів. Водночас недержавні організації, у яких адміністративні витрати становлять лише 10-15%, обмежені у доступі до цих грошей.

“Завдяки цьому законопроєкту ми зможемо впорядкувати сферу освіти для дорослих, а також забезпечити ефективне використання коштів і стимулювати недержавні організації долучатися до цієї сфери”, – додала депутатка.

Нагадаємо, що у червні 2022 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону “Про професійну (професійно-технічну) освіту” та дозволила здобувати другу професійно-технічну освіту безоплатно.

Для того, щоб безоплатно отримати другу робітничу професію, потрібно мати страховий стаж, а у закладах освіти мають бути вільні місця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter