Парламент попередньо підтримав скасування адвокатської монополії

Дата: 14 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроєкт №1013 про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії.

Про це йдеться на сайті парламенту. 

 

За скасування адвокатської монополії проголосували 295 народних депутатів. Ініціатором законопроєкту став президент України Володимир Зеленський. Якщо документ підтримають у другому читанні, то в Конституції з’явиться положення, що виключно адвокат захищає особу від кримінального обвинувачення, а в інших судових процесах захист зможе здійснювати особа без адвокатського статусу.

У листопаді минулого року Конституційний Суд визнав законним скасування адвокатської монополії, яке запропонував Зеленський. 

Як відомо, адвокатську монополію почали запроваджувати в Україні у 2016 році, коли ВР підтримала запропоновані тодішнім президентом Петром Порошенком зміни до Конституції України в частині правосуддя. Згаданий закон (№1401-VIII) передбачає, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також її захист від кримінального обвинувачення.

Правозахисники критикували адвокатську монополію, адже вона, на їхню думку, обмежувала громадян у праві на доступ до правової допомоги та правосуддя.

ZMINA внесла скасування монополії до свого рейтингу найбільших позитивних зрушень 2019 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter