Парламент Естонії ухвалив законопроєкт про легалізацію одностатевих шлюбів

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Парламент Естонії – Рійгікогу – ухвалив закон, який передбачає можливість укладення шлюбу між двома повнолітніми особами незалежно від їхньої статі з 1 січня 2024 року. За ухвалення відповідного законопроєкту проголосували 55 членів Рійгікогу і 34 – проти.

Про це повідомляє видання “ERR”.

Фото: Women’s Agenda

Так, документ передбачає трансформацію інституту шлюбу, завдяки чому в шлюб зможуть вступати дві фізичні особи, які досягли повноліття, незалежно від їхньої статі. Як альтернативу партнери також матимуть можливість укласти договір про спільне проживання.

Крім того, тепер одностатеві подружні пари також зможуть всиновлювати дітей. Одностатеве подружжя зможе всиновити дитину одного з партнерів за згодою другого біологічного батька чи матері.

Водночас закон встановлює принцип, згідно з яким у дитини не може бути більш як двоє батьків. Зберігається принцип, згідно з яким права та обов’язки щодо дитини насамперед належать її біологічним батькам.

Закон набуває чинності 1 січня 2024 року. Тоді Естонія стане другою після Словенії країною Східної Європи, де одностатеві пари зможуть укладати шлюби. 

Проєкт пройшов перше читання 22 травня, і до 20 червня щодо нього подали 711 поправок.

“До цього Естонія вже визнавала одностатеві реєстровані партнерства з 1 січня 2016 року, надаючи таким парам майже всі ті ж правові гарантії, що й різностатевим парам.

Це важливий приклад для України, яка веде війну з Росією за свою незалежність та європейську інтеграцію. Легалізація одностатевих партнерств або шлюбів у Україні була б сильним сигналом світу, що ми належимо до демократичних та прогресивних народів Європи, а не до авторитарного та консервативного сусіда на сході”, – зазначає Національний ЛГБТІ-консорціум.

Нагадаємо, що в лютому 2023 року в Естонії одностатевим парам, які уклали угоду про сумісне проживання, дозволили брати спільне прізвище. Відповідне рішення ухвалив міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс.

Читайте також: Цивільні партнерства: що це таке, для кого вони та чому важливо ухвалити закон

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter