Одностатевим парам в Естонії дозволили брати спільне прізвище

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В Естонії одностатевим парам, які уклали угоду про сумісне проживання, дозволили брати спільне прізвище. Відповідне рішення ухвалив міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс.

Про це повідомляє ERR.

Джерело: ERR

“Немає жодної причини, чому держава повинна стояти на шляху людей”, – зазначив Ляенеметс.

Правом взяти спільне прізвище вже скористалися чотири одностатеві пари.

У січні цього року Міністерство внутрішніх справ Естонії переглянуло практику надання спільних прізвищ, передбачену законом про імена. А 27 січня міністр підписав протокол, що підставою для клопотання про спільне прізвище може бути договір про спільне проживання.

Представниця Естонського центру з прав людини Келлі Гроссталь зауважила, що йдеться про рішення міністра, а не судову практику. Це означає, що наступний міністр має право внести свої зміни.

Водночас вона додала, що ухвалена зміна дасть вагоміші підстави для оскарження її в суді, якщо наступний міністр внутрішніх справ вирішить позбавити права надавати спільне прізвище одностатевим зареєстрованим партнерам у майбутньому.

Нагадаємо, у Південній Кореї суд вирішив, що одностатеві пари мають право на таке саме подружнє страхування в межах національної служби медичного страхування, як і гетеросексуальні пари. Отже, країна вперше визнала правовий статус одностатевих пар. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter