Парламент Бельгії ухвалив закон щодо запобігання феміциду

Дата: 07 Липня 2023
A+ A- Підписатися

29 червня Палата представників Бельгії підтримала законопроєкт про запобігання феміцидуі Феміцид – злочин, скоєний на ґрунті ненависті щодо жіночої статі; навмисне вбивство жінок чи дівчат просто заради цього., на думку посадовців таке рішення допоможе знизити рівень насильства щодо жінок у країні. 

Про це написала у Twitter колишня державна секретарка з питань гендерного рівноправʼя Сара Шлітц.

“Шалено пишаюся. Бельгійський парламент щойно (29 червня. – Ред.) ухвалив закон проти феміциду, який я ініціювала та підтримувала. Історична спільна перемога, підсумок важкої роботи громадянського суспільства, феміністок, сімей постраждалих від насильства, прогресивних депутатів“, – написала вона.

Чинна держсекретарка з питань гендерної рівності Марі-Коллін Леруа назвала рішення парламенту “історичним поворотним моментом у боротьбі з гендерним насильством у Бельгії.

Демонстрація проти насильства щодо жінок у Брюсселі. Джерело: The Brussels Time

За даними видання The Brussels Time, закон впроваджує юридичне визначення феміциду – умисне вбивство жінки через її стать, а також встановлює посилений захист для постраждалих.

Новий закон визнає різні аспекти феміциду: інтимний (скоєний нинішнім або колишнім партнером), неінтимний (вбивство секс-робітниці клієнтом), непрямий (смерть через примусовий аборт або калічення статевих органів), а також вбивство за гендерною ознакою (злочини проти ЛГБТК+ осіб).

Документ передбачає збір статистичних даних про явище феміциду і проведення навчання поліцейських для розслідування випадків насильства щодо жінок.

За даними журналістів, від початку року в Бельгії жертвами феміциду стали щонайменше 17 жінок.

Як повідомляє блог Stop Feminicide, у Бельгії кожного місяця відбувається як мінімум два феміциди. 

Нагадаємо, у лютому поточного року Міністерство внутрішніх справ Іспанії затвердило спеціальний протокол про боротьбу з насильством, який наділяє національну поліцію правом інформувати жінок про випадки насильства з боку їхніх романтичних партнерів, якщо такі були в минулому. 

Таку ініціативу запропонували після того, як зʼясувалося, що в грудні в країні сталося 11 випадків феміциду. Такі дані спричинили демонстрації проти гендерного насильства та вимоги до влади діяти рішучіше, щоб покласти край цьому явищу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter