ПАРЄ зможе накладати санкції на Росію: члени асамблеї ухвалили відповідне рішення

Дата: 11 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

ПАРЄ ухвалила резолюцію “Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи”, яка початково мала на меті зняття санкційного тиску з Російської Федерації.

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

За це рішення проголосувало 105 членів ПАРЄ, 30 – проти, 16 утрималися. Доповідь та проект рішення готував проросійський депутат від Нідерландів Тіні Кокс. Ще до голосування можливе повернення до асамблеї Росії обурило активістів та родичів політв’язнів, яких утримує РФ. Однак під час підготування документа, як зазначають журналісти “Європейської правди”, до голосування вдалося прибрати з тексту ключові небезпечні норми.

“Початково пропонувалося запропонувати новий складний механізм запровадження санкцій, скасувавши існуючу санкційну процедуру. Натомість в ухваленому документі йдеться про те, що нова громіздка процедура буде створена на додаток до існуючої, нинішнє право ПАРЄ самостійно накладати санкції на Росію залишається без змін”, – розповіли вони. 

Відтепер додаткову санкційну процедуру можна буде застосовувати для запровадження найжорсткіших санкцій проти держави-члена РЄ, включно з рекомендацією про вихід цієї держави з Ради Європи. У рішенні підкреслюється, що воно викликане ситуацією, яку створила Росія після анексії Криму та нападу на Донбас, тому ця процедура може бути запроваджена також проти РФ. 

Рішення про ці найжорсткіші санкції має бути ухвалено за спільним рішенням ПАРЄ, Комітету міністрів та генерального секретаря Ради Європи. Деталі та регламент цієї процедури ще мають узгодити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter