ПАРЄ не нагадала Росії про окупацію Криму та Донбасу у своїх рекомендаціях

Дата: 26 Червня 2019
A+ A- Підписатися

У доповіді моніторингового комітету ПАРЄ щодо повноважень російської делегації серед вимог та закликів до Росії немає пунктів, пов’язаних з питаннями окупованого Криму та військової агресії на Донбасі.

Про це повідомляє “Європейська правда”, у розпорядженні якої є проєкт рішення комітету. 

За даними журналістів, у документі члени комітету підіймають питання Донбасу лише в прив’язці до трагедії МН-17. Також вони зазначили, що попри пропозицію доповідача, британця Роджера Гейла, з проєкту рішення вилучили згадки про будь-які обмеження прав делегації РФ. Водночас у документі залишили такі пункти: 

  • відпустити 24 українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки;
  • невідкладно заплатити внески до бюджету Ради Європи;
  • безумовно співпрацювати зі слідством щодо збиття авіалайнера MH-17;
  • докласти зусиль, щоби зупинити переслідування ЛГБТ у Росії, особливо в Чечні, та покарати тих, хто порушував права цих людей раніше;
  • співпрацювати зі світовою спільнотою в розслідуванні вбивства Бориса Нємцова.

“Жодних окремих закликів про анексію Криму, систематичне порушення прав кримських татар, про серйозні порушення прав людей у підконтрольних РФ районах українського Донбасу, про українських бранців на Донбасі та в місцях позбавлення волі в РФ у проєкті рішення немає (хоча в пояснювальному меморандумі Роджера Гейла перераховано ці та інші проблеми в діях РФ)”, – йдеться в повідомленні. 

Не згадали в ПАРЄ й про наслідки окупації Грузії, хоча, як зазначили у виданні, про це окремо йшлося в запиті на оскарження повноважень делегації РФ:

“У проєкті, затвердженому Моніторинговим комітетом, є згадки про те, що раніше ПАРЄ ухвалювала низку резолюцій, які засуджували дії РФ, – однак немає жодних вказівок на те, що Асамблея і зараз закликає або вимагає від Росії припинення таких її дій, що суперечать принципам Ради Європи”.

Як відомо, вночі 25 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України. За відповідне рішення проголосували 118 депутатів, 62 – проголосували проти, а 10 – утримались. 

Нагадаємо, що Росію було позбавлено права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж ПАРЄ, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter