Папу Римського розкритикували за його слова, що роль жінки в церкві – “дочка, сестра, мати”

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Один з католицьких університетів Бельгії розкритикував Папу Римського через його висловлювання про роль жінки в церкві як “доньки, сестри та матері”.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Vatican News

У суботу, 28 вересня, під час своєї триденної поїздки до Бельгії, Папа виступив із промовою в Лувенському католицькому університеті. Основна частина його виступу була присвячена закликам до глобальних заходів щодо зміни клімату, проте він також відповів на звернення студентів і викладачів, які порушили питання про ставлення католицької церкви до жінок.

У листі студенти наголосили на історичній ролі церкви в зміцненні підлеглого становища жінок, нерівному розподілі праці та їхній непропорційній бідності.

Наразі в католицькій церкві всі духовні посади обіймають лише чоловіки. Хоча Папа створив дві комісії для вивчення питання про можливість жінкам стати дияконами, помітного прогресу в цьому напрямі поки що немає.

“Жінок протягом усієї історії церкви робили невидимими. Тож яке ж їхнє місце в церкві?” – зазначалось у зверненні.

У своїй відповіді Папа зауважив, що “церква – жіночого роду”, нагадавши, що італійське слово chiesa (церква) має жіночий рід.

“Жінка серед Божого народу – це донька, сестра, мати”, – сказав він.

Водночас він підкреслив, що жіночність асоціюється з гостинністю, вихованням та жертовністю, що приносить життя. Однак він не надав жодних конкретних деталей щодо можливих реформ.

Невдовзі після цього університет оприлюднив заяву з критикою висловлювань Папи. У заяві викладачі й студенти Лувенського університету висловили своє “нерозуміння і незгоду” з поглядами понтифіка, підкресливши, що його позиція щодо ролі жінок у суспільстві є “детерміністичною та обмеженою”.

“Твердження, що церква є жінкою, зовсім не відповідає питанню про повагу до жінок та їхню роль у церкві й суспільстві”, – зазначив кліматолог з університету Жан-Паскаль ван Іперселе.

“Ми справді вражені. Він зводить нас до ролі годувальниці, матері, дружини – тих ролей, від яких ми прагнемо звільнитися”, – сказала студентка Валентін Гендрікс.

Нагадаємо, що в січні цього року Папа Римський Франциск розкритикував технологію сурогатного материнства, назвавши її “підлою практикою”, а також закликав заборонити у всьому світі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter