Пандемія вдвічі збільшила кількість самотніх людей у Європі

Дата: 02 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Кожен четвертий громадянин ЄС повідомив, що відчуває себе самотнім під час пандемії коронавірусу.

Про це свідчать дані Європейського об’єднаного дослідницького центру (JRC).

Фото: Lucia Buricelli

Кількість людей, які вважають себе самотніми, більш ніж удвічі перевищила рівень самотності, зафіксований у подібному опитуванні, проведеному 2016 року. За словами дослідників, молоді люди найбільше постраждали від заходів соціального дистанціювання та карантину. 2016 року самотніх у віковій категорій від 18 до 25 було 9%, однак під час введення обмежень їхня кількість зросла до 35%.

Серед інших вікових груп кількість випадків самотності також зросла, але, як наголошують фахівці, не настільки. Серед людей віком від 26 до 45 років про самотність 2020-го заявляли 25%, а 2016-го – 10%. Серед 46-64-річних — 23%  2020-го та 12%  2016-го, а серед людей від 65 років — 23%  2020-го та 15%  2016-го. Ізоляція вплинула майже однаково на стан самотності як чоловіків, так і жінок. 

Частка людей, які живуть поодинці та які повідомили про почуття самотності, зросла більш ніж на 22%.  Для тих, хто живе з партнером та/або дітьми, збільшення склало 9%. Пандемія самотності, як її називають дослідники, зачепила всі регіони Європи. До введення обмежень, наприклад, у Північній Європі про самотність повідомляли лише 6% людей, однак зараз цей показник коливається від 22% до 26% у всіх регіонах.

“Самотність – це виклик, який все більше впливає на нашу молодь. Але щоб ефективно вирішити будь-яку проблему, нам спочатку потрібно її зрозуміти”, – прокоментувала дослідження Уповноважена з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель.

Після введення карантинних обмежень в Україні майже тисяча волонтерів почали спілкуватись з літніми людьми телефоном у рамках проєкту “Мій телефонний друг”. Однак по допомогу до волонтерів звертались не лише літні, але й, наприклад, люди з інвалідністю, на яких також негативно вплинула пандемія. За даними організаторів проєкту, 46% українців постійно почуваються самотніми.

Нагадаємо, що пандемія коронавірусу, на думку дослідників ООН, відкидає ґендерну рівність у світі на чверть століття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter