Пандемія сприяла поширенню антисемітських наративів у соцмережах – голова Єврокомісії

Дата: 27 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту закликала протидіяти антисемітизму та викривленим теоріям щодо Голокосту, які під час пандемії стали частіше поширюватись у соцмережах.

Про це йдеться в заяві очільниці Єврокомісії, оприлюдненій на сайті представництва Європейського Союзу в Україні.

“Я занепокоєна тим, що знову бачу вияви ненависті до євреїв у Європі та поза її межами. Пандемія сприяла поширенню конспірологічних теорій та дезінформації, які часто поширюють антисемітські наративи. Ми стаємо свідками тривожних тенденцій з викривлення та заперечення Голокосту”, – заявила фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що з поширенням конспірологічних міфів у соціальних мережах потрібно навчати молоде покоління протидіяти антисемітизму.

“Поширення дезінформації вимагає від представників влади, соціальних платформ і їхніх користувачів спільних зусиль задля запобігання спотворенню історичних фактів – як онлайн, так і в реальному житті”, – сказала голова Єврокомісії.

Вона додала, що невдовзі Європейська комісія оприлюднить стратегію підтримки євреїв у Європі та боротьби проти антисемітизму.

Нагадаємо, що у 2020 році в Україні зросла кількість злочинів на ґрунті антисемітизму.

Керівник Групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов, зокрема, повідомив, що минулого року збільшилася кількість випадків антисемітизму, пов’язаних з насильством, хоча у 2017–2019 роках ідеологічно мотивованих випадків насильства проти євреїв не було взагалі. Натомість ставалося значно більше актів вандалізму.

Так, у 2020 році дослідники зафіксували в Україні чотири напади на людей на ґрунті антисемітизму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter