Пакистанку засудили до страти за богохульство у месенджері

Дата: 20 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Пакистані суд проговорив до страти жінку за те, що вона нібито поширювала образливі зображення пророка Мухаммеда у месенджері. 

Про це повідомляє Al Jazeera.

Фото: Shutterstock

За словами 26-річної Аніки Атіки, у 2019 році вона познайомилась з Хаснатом Фаруком на платформі багатокористувацької онлайн-гри. Згодом вони почали спілкуватись в месенджері WhatsApp, але у листуванні, як переконує Фарук, обвинувачена поділилась з ним богохульним зображенням пророка Мухаммеда. Подібне зображення вона також нібито використала як статус у месенджері та відмовилась видаляти. 

Атіка, яка сповідує іслам, стверджує, що Фарук підставив її через образу, бо вона відмовилась спілкуватись з ним. 

Суд першої інстанції в місті Равалпінді дійшов висновку, що дівчина “свідомо і навмисно оскверняла священних праведників і ображала релігійні переконання мусульман”, а тому засудив до страти за богохульство. Дані щодо вироку різняться: до прикладу видання The Guardian повідомляє, що Атіку засудили до 20 років в’язниці та страти.

Вирок суду ще можна оскаржити у Високому суді Лахора, рішення якого також підлягає оскарженню. 

Фото: AFP

У Пакистані діють одні з найсуворіших у світі закони про богохульство, а сама тема є дуже чутливою у суспільстві. Також у 2016 році в країні ухвалили закон про запобігання електронним злочинам, що розширив повноваження уряду у сфері контролю контенту, який розміщують в соцмережах.

За даними Al Jazeera, з 1990 року щонайменше 80 людей у Пакистані вбили через богохульство, а серед жертв, яких не завжди карає суд, є не тільки ті, хто скоювали “злочин”, але і їхні рідні, адвокати та навіть судді, що розглядають відповідні справи. 

Останній відомий випадок самосуду, пов’язаний з богохульством, трапився у грудні минулого року в східному місті Сіалкот. Там натовп забив до смерті та спалив тіло менеджера текстильної фабрики, бо його звинуватили у богохульстві. 

Нагадаємо, що лише на початку минулого року у Пакистані заборонили страчувати людей із психічними розладами. Досі отримати смертний вирок у країні можна за 33 злочини, зокрема за вбивство, групове зґвалтування або викрадення людей, а також за гомосексуальні стосунки, які влада вважає незаконними. 

Фотографія обкладинки: UNICEF/Josh Estey

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter