Остаточну причину смерті юнака в день вакцинації на Київщині назвуть орієнтовно через місяць

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Попередньою причиною смерті 19-річного юнака в день вакцинації на Київщині є серцево-легенева недостатність, набряк легень та гостра коронарна недостатність. Остаточну причину фахівці назвуть орієнтовно через місяць, коли будуть готові результати додаткових досліджень. 

Про це повідомили в МОЗ.

Фото: Український гуманітарний інститут

19-річний студент третього курсу Українського гуманітарного інституту Володимир Сало родом із Львівщини помер увечері 13 вересня в місті Буча. О 14-й годині того ж дня хлопець отримав щеплення препаратом Comirnaty / Pfizer-BioNTech. З цього ж флакона, як розповіли в МОЗ, щепили ще п’ять людей, і всі вони почуваються добре.

“Протягом 30 хвилин медичного нагляду після вакцинації в хлопця скарг на самопочуття не було”, – кажуть посадовці. 

О 18:30 Володимир вечеряв у студентській їдальні, а потім пішов у кафетерій, де грав у настільні ігри. Вже о 20:15 у нього почалися судоми, піднялася температура, а через 20 хвилин зник пульс і дихання. Медичні працівники інституту робили хлопцю штучне дихання до приїзду швидкої, яка ще годину безрезультатно намагалася його реанімувати. 

Станом на 20 вересня з понад 11 мільйонів щеплених українців більш ніж 4 мільйонам ввели препарат Comirnaty / Pfizer-BioNTech. У МОЗ наголошують, що з початку вакцинальної кампанії отримали вже 95 повідомлень про несприятливі події після імунізації, зокрема летальні випадки. Однак у 77 з них експертиза показала, що причиною смерті були події, які збіглися в часі з проведеним щепленням.

“Причинно-наслідковий зв’язок із проведеною імунізацією відсутній”, – переконують у міністерстві. 

Ще щодо 18 випадків триває розслідування. Випадком у Бучі наразі займається Регіональна група оперативного реагування на несприятливі події після імунізації. 

У питанні вакцинації проти коронавірусу українців, як показують дослідження, найбільше турбують побічні ефекти, безпечність препарату, вартість і походження вакцини. Процес вакцинації, як прогнозують соціологи, може почати гальмувати в Україні через низьку мотивацію людей.

Останні дослідження свідчать, що більш ніж 56% дорослого населення країни не планує робити щеплення в найближчій перспективі. Ці показники одні з найвищих у світі та в порівнянні із сусідніми державами, де наявні такі дані.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter