Експерти назвали основні теми дезінформації, яку росіяни поширювали в жовтні

Дата: 17 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Україні у жовтні зафіксували щонайменше 114 випадків поширення дезінформації через розповсюдження неправдивих повідомлень в інтернеті.

Експерти ГО “Платформа прав людини” назвали головні наративи російської пропаганди у щомісячному аналітичному звіті “Війна у цифровому вимірі та права людини”.

Джерело: pixabay.com

Основними темами дезінформаційних повідомлень були:

  • погрози України використати проти Росії “брудну бомбу”;
  • заперечення РФ факту постачання іранської зброї та її використання;
  • атаки ЗСУ на Каховську ГЕС та масові удари по місту;
  • втеча Зеленського за кордон;
  • звинувачення закордонних партнерів України у наданні зброї;
  • енергетична криза в ЄС;
  • звинувачення української влади в геноциді проти російськомовних українців.

У звітному періоді хакери використовували різні шахрайські схеми для викрадення інформації або коштів, йдеться у звіті. Зокрема, експерти виявили 7 шахрайських схем введення українців в оману.

Також за результатами аналізу у жовтні 2022 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень виявили лише один вирок щодо притягнення до кримінальної відповідальності за поширення забороненої інформації в інтернеті. Для порівняння: у вересні 2022 року суди ухвалили 73, у серпні — 75 рішень за статтями ККУ, які передбачають відповідальність за поширення певних видів інформації.

Водночас експерти наголосили на тому, що відсутність у держреєстрі судових рішень за статтями ККУ, що передбачають відповідальність за поширення певних видів інформації, не свідчить про те, що в жовтні ніхто не здійснював поширення забороненої інформації в інтернеті. Розповсюдження інформації, яка в більшості випадків містить виправдовування збройної агресії РФ проти України, продовжувало відбуватись і у звітний період.

Правоохоронці викривали, затримували й проводили розслідування щодо осіб, які підтримували російську окупацію та виправдовували воєнні злочини в інтернеті. Загалом в жовтні 2022 року під час моніторингу виявили 17 повідомлень про відкриття кримінальних проваджень за відповідними статтями — ст. 111-1 “Колабораційна діяльність”, 114-2 “Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ” та 436-2 “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників” Кримінального кодексу України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у жовтні 2022 року кількість кібератак на державний сектор України з боку ворога, порівняно з вереснем, збільшилась у два з половиною рази.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter