Органи прокуратури зареєстрували 92 кримінальні справи про порушення Росією права на справедливий суд – Костін

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російські суди виносять вироки українським військовополоненим та цивільним, порушуючи їхнє право на справедливий суд. Це відбувається як на тимчасово окупованій території України, так і в Росії. За цими фактами органи  прокуратури  України зареєстрували вже 92 кримінальні  справи.

Про це заявив Генпрокурор Андрій Костін під час круглого столу в Гаазі, організованого Медійною ініціативою за права людини.

Російські окупанти. Джерело: Reuters

За словами генпрокурора, така кількість кримінальних проваджень не відображає повної картини всіх потенційних випадків, що мають місце на тимчасово окупованих територіях і в Росії. Костін також наголосив, що такі дії порушують Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими та Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни, а також статтю 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

Костін додав, що, попри відсутність в органів прокуратури доступу до матеріалів кримінальних проваджень в Російській Федерації та на окупованих територіях, правоохоронці можуть зробити висновки, що російські суди виносять вироки українським військовополоненим за сам факт перебування в підрозділах ЗСУ. А це заборонено статтею 87 третьої Женевської конвенції.

Щодо цивільних, то генпрокурор повідомив, що  їх масово переслідують за злочини, внесені в російське кримінальне законодавство після початку збройної агресії проти України. 

“Неможливо, в принципі, на окупованих територіях притягати до відповідальності громадян України за державну зраду Російської Федерації”, – зазначив Костін.

Станом на зараз Офіс генпрокурора порушив три кримінальні справи  проти суддів, які працюють від імені Росії на окупованих територіях України. 

Нагадаємо, що Українські правоохоронці задокументували майже 130 тисяч воєнних злочинів, вчинених російськими військовими проти українців. Серед них, 301 випадок сексуального насильства. Російські загарбники вбили понад 12 тисяч цивільних, зокрема 551 дитину. Йдеться лише про підтверджені дані. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter