“Поганська меса”: у Тернополі скандал через виступ польського блек-метал гурту

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Низка священників звинуватила організаторів фестивалю “Файне місто” у Тернополі в образі почуттів вірян через виступ польського блек-метал гурту Batushka. Його учасники вийшли на сцену в образах монахів з труною, іконами та перевернутими хрестами. Міський голова Сергій Надал через це також пригрозив “розмовою з організаторами фестивалю за участі правоохоронних органів”.  

Про це пише Zaxid.net. 

Фото: Юлія Хмелініна

Гурт Batushka виступив на сцені фестивалю “Файне місто” 31 липня. Його учасники були у рясах, а також використали у вигляді декорацій релігійні християнські елементи, зокрема ікону Божої матері. 

Це викликало невдоволення серед вірян. Зокрема, заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Роман Демуш назвав події на фестивалі відвертим богохульством та порушенням прав християн. 

“Я на тому фестивалі не був і не планував бути. Однак мої друзі надіслали мені відео, з яких роблю висновок, що деякі моменти є відверто богохульними. Я хочу застерегти усіх тих, які вважають себе християнами, від участі у таких подіях, які висміюють християнство і релігійне життя вірних. Я не проти фестивалю, не проти музики, але те, що відбулося, не має стосунку ні до здорового дозвілля, ні до мистецтва, ні до музики, ні до фестивалю”, – заявив отець Роман Демуш на сайті Духовна велич Львова. 

Архієпископ та митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк, архієпископ Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор та єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Теодор Мартинюк опублікували відкритий лист до організаторів “Файного міста”, в якому звинуватили їх у “відвертій пропаганді сатанинських обрядів”.  

З такої ж позиції висловився й мер Тернополя Сергій Надал у своєму фейсбуку, він назвав захід “поганською месою”. 

Міський голова наголосив, що виступає “категорично проти будь-яких антихристиянських заходів у Тернополі” та пригрозив організаторам фестивалю:

“І хоч Тернопільська міська рада не є організатором фестивалю “Файне місто”, буде проведено розмову з організаторами за участі правоохоронних органів. Або організатори зобов’язуються проводити “Файне місто” без антихристиянських гуртів, символів, без участі гуртів з Росії , або не проводитимуть його взагалі. Місто Тернопіль славиться своїми християнськими цінностями, сімейними традиціями. Ми не дозволимо плюндрувати, паплюжити, насміхатися над нашою релігією“.  

Організатори “Файного міста” натомість зазначили, що не мали наміру ображати почуття християн. Так, вони пояснили, що гурт Batushka виступав на окремій сцені, квитки куди купували відвідувачі, які люблять таку музику.

“Ситуація, яка склалась довкола виступу гурту Batushka, досить неприємна. Проте ми не мали на меті образити почуття віруючих, запрошуючи цих артистів. У музиці, як і в кіно чи театральному мистецтві, є різні жанри: містика, жахи, мелодрама, комедія, вестерн… На фестивалі “Файне місто” також є сцени для абсолютно різних жанрів, і відвідувачі, купуючи квиток, обирають сцену і артистів, які їм до вподоби. Саме виступ гурту Batushka ми розцінюємо як жанр містики, на який зібралось чимало відвідувачів, як з України так і з-за кордону. Організовуючи захід, ми жодним чином не прагнули образити чиїсь почуття чи віру, а навпаки, створити атмосферу, де кожен почуватиметься комфортно та вільно“, – йдеться у відповіді організаторів фестивалю в офіційному листі Zaxid.net. 

Водночас виступ Batushka не єдине, за що віряни критикували фестиваль. Йшлося й про роботу під час “Файного міста” імітованої дзвіниці, де щодня псевдопастор вінчав усіх охочих, причащав пивом з водяного пістолета та запрошував до сповіді, а також спалення опудала, яке дехто сприйняв за хрест.

Останнє організатори заперечують. Вони пояснили, що на поширених у соцмережах фото горить каркас під опудалом, яке традиційно спалюють на “Файному місті” як символ спалення усього недоброго, що було за попередній рік:

“У нас є одна фестивальна традиція – символічно спалювати опудало разом з непотрібними речами, люди могли принести туди поганий настрій, злість, неприємні спогади, хтось приніс на спалення “російську попсу”. Це було опудало на дерев’яному каркасі. На фото, що поширилось мережами,  лише залишки каркасу, а не хрест”. 

Раніше мер Тернополя закликав СБУ перевірити учасників фестивалю “Файне місто”: було заявлено виступ чотирьох російських гуртів. Зокрема, Anakondaz, який 2017 року виступав в окупованому Криму. Тоді СБУ заборонила музикантам в’їзд на територію України на три роки. Проте 2021 року цей строк сплив, тож гурт приїхав до Тернополя. СБУ не знайшла підстав для заборони виступів російських музикантів у місті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter