Організатора обстрілу автобуса біля Волновахи заочно засудили до довічного ув’язнення

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Куйбишевський райсуд Запоріжжя заочно засудив до довічного ув’язнення Юрія Шпакова – громадянина України, командира “1-го батальйону 5-ї ОМСБр “Оплот” на прізвисько Юст, колишнього “військового коменданта” окупованого Докучаєвська – за організацію обстрілу волноваського блок-поста на Донеччині 13 січня 2015 року.

Відповідне рішення опубліковано на сайті суду 4 червня, пише “Медійна ініціатива за права людини”.

Джерело: korrespondent.net

Тоді під снаряди потрапив рейсовий автобус Златоустівка – Донецьк, що рухався з Волновахи в бік селища Бугас, під час проходження паспортного контролю на блок-посту: загинуло 12 цивільних осіб, ще 19 отримали поранення. 

Покарання обвинувачуваному призначено за санкціями ст. 258-3 ККУ (“Створення терористичної групи чи терористичної організації”) – 10 років ув’язнення та за ст. 258 ККУ (“Терористичний акт”) – довічне. Цивільні позови потерпілих щодо компенсації завданої моральної шкоди суд задовольнив частково. 

Слухання відбувалися в спеціальному судовому провадженні за відсутності обвинуваченого. Попри заперечення захисту Шпакова проти “заочного” засудження, оскільки обвинуваченого не оголошено в міжнародний розшук і йому не було належно повідомлено про підозру, суд вважав за можливе розгляд справи in absentia.

Встановлено, що 13 січня 2015 року Шпаков вів активні телефонні перемовини з іншими терористами щодо обстрілу блок-поста. Саме Шпаков віддав наказ “командиру реактивного дивізіону “Ангели ада” з кличкою Опасний відкрити вогонь по “цілі №2”, якою і був блок-пост. 

Шпаков усвідомлював, що блок-пост створено лише для пропуску цивільних осіб і перевірки документів, а на момент обстрілу, о 14:25, там перебуватимуть цивільні особи, оскільки вони можуть перетнути лінію розмежування тільки вдень, коли працюють КПВВ.

Також у вироку зазначено, що обвинувачуваний безпосередньо підпорядковувався “командиру-куратору” “5-ї донецької ОМСБр “Оплот” – полковнику Збройних сил РФ Анатолію Синельникову (Захару). Щодо останнього ведеться досудове слідство. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 16 березня 2021 року Красногвардійський районний суд Дніпра заочно засудив до довічного ув’язнення лідерів незаконного збройного угруповання “ЛНР” Ігоря Плотницького, Олександра Гурєєва та Андрія Патрушева. Їх визнали винними в скоєнні теракту, що призвів до збиття літака Іл-76 та загибелі 40 десантників і дев’яти членів екіпажу 14 червня 2014 року в Луганському аеропорту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter