У Дніпрі ватажків “ЛНР” заочно засудили до довічного ув’язнення за збиття літака Іл-76

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Сьогодні Красногвардійський районний суд Дніпра заочно засудив до довічного ув’язнення лідерів незаконного збройного угруповання “ЛНР” Ігоря Плотницького, Олександра Гурєєва та Андрія Патрушева. Їх визнали винними в скоєнні теракту, що призвів до збиття літака Іл-76 та загибелі 40 десантників і дев’яти членів екіпажу 14 червня 2014 року в Луганському аеропорту.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Ігор Плотницький

За даними видання, обвинувальний вирок становить понад сто сторінок тексту. Його зачитували в суді на двох засіданнях. Фігурантів судили заочно понад три роки. Всі вони наразі перебувають у розшуку.

Як повідомив виданню “Ґрати” адвокат потерпілих Віталій Погосян, потерпілі просили, щоб держава виплатила по 500 тисяч гривень компенсації сім’ям загиблих. Але суд вирішив, що виплати повинні зробити обвинувачені. Погосян має намір оскаржувати це рішення.

Водночас Олександр Логойда з групи адвокатів, призначених захищати обвинувачених, розповів “Ґратам”, що захист розглядає можливість апеляції на рішення суду, оскільки не згодна з кваліфікацією справи як теракт. Він уточнив, що остаточне рішення захист ухвалить після того, як вивчить текст вироку.

Як відомо, 14 червня 2014 року над Луганською областю бойовики уразили Іл-76МД з переносного зенітно-ракетного комплексу – літак загорівся і впав. На борту було 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади й дев’ять членів екіпажу. Усі загинули.

У січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти керівника терористичної організації “ЛНР” Ігоря Плотницького та двох командирів незаконних збройних формувань у справі збитого літака Іл-76.

Слідство і суд встановили, що Плотницкий, тоді командир батальйону “ЛНР” “Зоря”, його заступник Андрій Патрушев і командир групи “Витязь” Олександр Гурєєв організували групи з ПЗРК. Операцією керував Патрушев. У матеріалах справи йдеться, що літак збили “з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, а також з метою впливу на прийняття рішень і здійснення дій органами державної влади”.

У 2018 році Україна оголосила ексватажка луганських бойовиків Ігоря Плотницького в розшук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter