Навальний повертається до Росії: за останній місяць проти нього на батьківщині відкрили нову справу

Дата: 13 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Російський опозиціонер Олексій Навальний, який минулого року став жертвою отруєння “Новачком”, повертається до РФ.

Про це він повідомив у своєму інстаграмі.

Навальний разом з родиною в німецькій клініці “Шаріте” після того, як прийшов до тями. Фото: сторінка Навального в інстаграмі

Наприкінці серпня 2020-го Олексій Навальний, відомий своєю критикою чинної російської влади, летів з Томська до Москви, однак прямо в літаку йому стало зле, а тому лайнер екстрено сів в Омську. Команда Навального із самого початку підозрювала, що його отруїли. Згодом непритомного політика доставили до Німеччини, де експерти з різних лабораторій підтвердили його отруєння паралітичною бойовою речовиною, за складом схожою з отрутою “Новачок”.

Після того як Навальний прийшов до тями, він одразу почав звинувачувати в організації отруєння президента Росії Володимира Путіна. Опозиціонер стверджує, що наказ про використання “Новачка” міг віддати тільки очільник РФ, водночас влада країни все заперечувала. Наприкінці минулого року слова опозиціонера про те, що його намагались отруїти співробітники ФСБ, підтвердили розслідувачі Bellingcat. Навальний разом з журналістом зателефонували одному з отруйників, який розповів деякі деталі операції. 

Після оприлюднення розмови російські силовики відкрили проти Навального нову справу та звинувачують його в шахрайстві. Слідчі переконують, що політик витратив на особисті цілі понад 356 мільйонів рублів, зібраних як пожертвування на діяльність свого Фонду боротьби з корупцією та інших фондів. Водночас відомо, що фонд щорічно публікує звіти про пожертвування. Навальний пов’язав нову справу з розслідуванням обставин його отруєння.

“Слуги (Путіна. – Ред.) діють як зазвичай: фабрикують нові кримінальні справи проти мене. Але що вони там роблять, мені не дуже цікаво. Росія – моя країна, Москва – моє місто, я за ним сумую. Тому сьогодні вранці я зайшов на сайт компанії “Победа” і купив квитки. 17 січня, в неділю, я повернуся додому. Зустрічайте”, – написав політик. 

Окрім нової справи проти Навального, російські силовики звернулися до суду, щоб змінити з умовного на реальний термін, який отримав опозиціонер у 2014 році за так званою справою “Ів Роше”. Незаконність цього вироку у 2017 році визнав ЄСПЛ. 

Нагадаємо, що Україна та ще пів сотні країн з Організації із заборони хімічної зброї закликали Росію розслідувати отруєння Навального. Однак досі влада країни так і не зробила цього. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter