ОПОРА: кандидаток на виборах менше, ніж кандидатів

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Чоловіки становлять 55% від загально кількості кандидатів до органів місцевого самоврядування. 

Про це повідомили у Громадській мережі “ОПОРА”.

Дослідники зауважують, що українське законодавство вперше під час цьогорічних місцевих виборів передбачало обов’язкове дотримання вимог до представництва чоловіків та жінок у виборчих списках політичних партій (не менше 2 осіб кожної статі у кожній п’ятірці виборчого списку), а тому місцеві вибори стали першим суттєвим сигналом про реалізацію інклюзивного підходу до політичного та виборчого процесу. 

За підрахунками ОПОРИ, 44% кандидатів на виборах місцевих рад та міських голів є жінками. На виборах депутатів обласних рад даний показник становить 43,1%,  у районних радах – 44%, а на виборах місцевих рад в громадах із кількістю виборців до 10 тис. – 45,2%, виборах місцевих рад у громадах з менше 10 тис. виборців – 43,9%.  Найменше представництво жінок зафіксували на виборах міських голів – лише 16,3%, проти 83,7% чоловіків. 

Нагадаємо, що 25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. 

Лише минулого року Верховна Рада ухвалила в другому читанні проєкт Виборчого кодексу, який передбачає перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради. Також в українців з’явилася можливість голосувати за конкретного кандидата від партії у своєму регіоні. Виборчий кодекс набере чинності з 1 грудня 2023 року.

До Виборчого кодексу вперше також внесли зобов’язання під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і т.д.) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок (не менш ніж два кандидати кожної статі).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter