Оператору ATR у Криму окупаційний суд дав 2,5 роки умовно

Дата: 12 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, якого окупаційна влада звинувачує в участі у масових заворушеннях під стінами кримського парламенту у лютому 2014 року, засудили до 2,5 року умовно.

Про це пише “РИА Новости”, яке посилається на суддю Юрія Гулевича.

“Призначити вирок у вигляді 2 років і шести місяців позбавлення волі за ст. 212 ч. 2 КК РФ, вважати відповідно до статті 73 КК РФ покарання умовним”, – оголосив у понеділок вирок суддя. 

ЗМІ пише, що суд врахував обставини співпраці обвинуваченого зі слідством і те, що він визнав провину в повному обсязі. 

Ескендера Небієва затримали у квітні 2015 року за звинуваченням у події, яка сталась ще до окупації півострова російськими військами.

Оператор ATR – син Бекіра Небієва, якого звинувачували в розстрілі медиків на станції швидкої допомоги у Сімферополі.

Як повідомляє агенство, в суботу Небієва-старшого знайшли мертвим у лісі під Сімферополем.

У неділю глава окупаційної прокуратури Наталія Поклонська повідомила, що Небієв уклав угоду зі слідством і визнав свою вину.

Голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв вважає, що оператора ATR заарештували також тому, що Небієв не дає неправдивих свідчень проти Ахтема Чийгоза, який вже понад 8 місяців перебуває під вартою за звинуваченням в організації заворушень на мітингу 26 лютого.

Як відомо, 26 лютого 2014 року проросійські сили організували мітинг з тим, щоб Верховна Рада Криму звернулася до Володимира Путіна з приводу необхідності приєднання Криму до Росії.

У відповідь кримські татари зібрали ще більше людей та відтіснили проросійських активістів від будівлі кримського парламенту. В результаті сутичок загинуло двоє людей.

Слідчий комітет РФ порушив за цим фактом кримінальну справу. За словами лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, дії окупаційної влади у даному випадку були абсурдними, адже мітинг відбувався до того, як Крим був оголошений частиною Російської Федерації.

За даними правозахисної волонтерської ініціативи “Євромайдан SOS”, зараз в окупованому Криму за політичними мотивами утримуються щонайменше п’ятеро в’язнів. Це фігуранти справи 16 лютого – Ахтем Чийгоз, Алі Асанов, Мустафа Дегерменджи, учасник Євромайдану Олександр Костенко, власник приватної школи іноземних мов Юрій Ільченко, а також представники руху “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter